Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-05-18, godz. 11:03 O XIX-wiecznych rezydencjach polskich magnatów opowiada dr Agnieszka Knychalska-Jaskulska Proponujemy Państwu podróż w czasie! Rozpoczniemy od opowieści o XIX-wiecznych rezydencjach polskich magnatów, pięknych, ale pozbawionych najprostszych udogodnień… » więcej 2023-05-17, godz. 10:25 O skomplikowanej historii Prus Wschodnich Co łączy Śląsk z Pomorzem? Skomplikowana historia i dramatyczny exodus ludności w końcówce II wojny z terenów zwanych wówczas Prusami Wschodnimi. Leszek… » więcej 2023-05-16, godz. 14:45 Eliza Sarnacka-Mahoney o Polonii w Stanach Zjednoczonych Co wiemy o Polonii w Stanach Zjednoczonych? Czy nadal funkcjonują stereotypy rodem z filmu "Kochaj albo rzuć" , że nasi rodacy są kiepsko wykształceni i mentalnie… » więcej 2023-05-15, godz. 13:30 Mirosław Lenart o tegorocznej Nocy Muzeum w Archiwum Państwowym W czasie tegorocznej Nocy Muzeów w Opolu wszystkie placówki otworzą swoje podwoje, a jedną z nich jest Archiwum Państwowe. Dyrektora Mirosława Lenarta zapytaliśmy… » więcej 2023-05-12, godz. 12:46 Czy w Polsce zostanie wprowadzone ograniczenie zużycia wody? Nie ma jeszcze lata a już w trzech krajach ogłoszono alarm w sprawie suszy a we Francji i Hiszpanii wprowadzono ograniczenia w zużyciu wody. Czy my Polacy mamy… » więcej 2023-05-11, godz. 15:16 Dariusz Romanowski o związkach i wzajemnym oddziaływaniu teatru na kino Już niedługo rozpocznie się jedna z najważniejszych imprez kulturalnych w Opolu - czyli konfrontacje teatralne. A jako, że Melpomena wydaje się przeżywać… » więcej 2023-05-10, godz. 12:04 Andrzej Szarometa o alternatywnym transporcie Za 49 euro miesięcznie można od maja przejechać cały kraj korzystając z transportu lokalnego i kolejowego. W ten sposób Niemcy, tuż przed wakacjami, zachęcają… » więcej 2023-05-09, godz. 14:21 Eliza Sarnecka-Mahoney o amerykańskim śnie okiem mieszkanki Stanów Zjednoczonych Minęły czasy, gdy Stany Zjednoczone wydawały się nam Polakom istnym Eldorado, ale nie jest też tak, jak usiłują to przedstawić niektórzy, że kraj ten… » więcej 2023-05-08, godz. 11:04 Marek Andrzej Koprowski o Łemkach Niedawno minęła 76. rocznica wprowadzenia akcji "Wisła", której celem było przesiedlanie ludności ukraińskiej z terenów południowo-wschodniej Polski… » więcej 2023-05-05, godz. 09:45 Z prof. Adamem Drosikiem m.in. o tym, czym różni się polityka od politykierstwa Czym się różni polityka od politykierstwa i kogo można nazwać mężem stanu? Gdzie ,i czy w ogóle, w Polsce kształci się polityków? Te i wiele innych… » więcej
2627282930
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »