Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-06-01, godz. 14:00 Agnieszka Włoch o dobrociach płynących z dziecięcych "zabaw" w teatr Opolskie konfrontacje teatralne trwają w najlepsze, a my już wybiegamy w przyszłość, ponieważ zbliża się bowiem przegląd teatrów dziecięcych Miniatury… » więcej 2023-05-31, godz. 13:34 Katarzyna Szustak z Fundacji Avalon o dyskryminacji osób z niepełnosprawnościami Katarzyna Szustak z fundacji Avalon opowiedziała o problemach osób z niepełnosprawnościami i przedstawiła najnowszy raport nt. "Dyskryminacji osób z nie… » więcej 2023-05-30, godz. 12:43 "Poczytaj mi Tato", dlaczego tak ważne jest czytanie dzieciom nie tylko przez mamy Wielu z nas pamięta hasło z książek dla dzieci "Poczytaj mi Mamo". Fundacja Powszechnego Czytania przekonuje, że Tata też powinien uczestniczyć w tym zajęciu… » więcej 2023-05-29, godz. 15:00 Tomasz Fronckiewicz o wpływie plastiku na pożywienie i nie tylko W dzisiejszych czasach ważne jest nie tylko to, co się je, ale w czym to się przygotowuje i przechowuje. Co prawda nie używamy, jak nasi dawni przodkowie… » więcej 2023-05-25, godz. 14:13 Anna Opałka i Piotr Opałka o międzynarodowym projekcie w Nysie Studenci z kilku krajów pojawią się wkrótce w Nysie, aby poznać okoliczne zabytki, między innymi zamek w Niemodlinie. Ale ich pobyt nie będzie polegał… » więcej 2023-05-25, godz. 15:13 Roman Jabłoński o tym jak ważną rolę pełni elastyczność w pracy architekta Jak architekci dostosowują swoje projekty do warunków zewnętrznych np. klimatu, ukształtowania terenu? Opowiedział o tym, na przykładzie budownictwa w Izraelu… » więcej 2023-05-24, godz. 15:17 Jerzy Koch o niderlandzkiej literaturze Znajomość literatury niderlandzkiej w Polsce jest niewielka, częściowo dlatego, że jest trudno dostępna. Ostatnio na naszym rynku pojawiły się dwie pozycje… » więcej 2023-05-23, godz. 11:49 Tomasz Grzyb o "seksualizacji" młodych ludzi Ostatnio w przestrzeni publicznej popularne stało się słowo "seksualizacja". Minister edukacji np. nie chce, by pojawiała się w szkołach z czego można wnioskować… » więcej 2023-05-22, godz. 13:06 Tomasz Fronckiewicz o przetworzonej żywności Żywność przetworzona - przestrzegają przed nią lekarze i dietetycy, ale co to właściwie znaczy? Gotowanie, pieczenie - to przecież także czynności przetwarzania… » więcej 2023-05-19, godz. 08:26 O korzyściach i ciemnych stronach sztucznej inteligencji Choć specjaliści zapewniają, że obawy związane z rozwojem sztucznej inteligencji są przesadzone i wynikają z wizji przedstawianej przez literaturę i kino… » więcej
2526272829
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »