Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-07-05, godz. 11:04 Czy samochody wodorowe są przyszłością motoryzacji ? Na ulicach obserwujemy coraz więcej samochodów elektrycznych. To poważny krok w stronę ekologicznego podróżowania. Następnym etapem "zielonej" zmiany wydają… » więcej 2023-07-03, godz. 11:41 Ciemna strona lodów. Jak odróżnić te prawdziwe od sztucznych? Tradycyjnie o tej porze pojawia się temat lodów i nawet w tej dziedzinie widać ogromne zmiany. Coraz częściej oferuje się nam lody o smaku oreo, gumy balonowej… » więcej 2023-06-30, godz. 14:10 Mariusz Urbanek o książce "Marian Eile. Poczciwy cynik z "Przekroju" Marian Eile był niezwykle barwną postacią: stworzył, jedno z kultowych w PRL, czasopism "Przekrój", dzięki któremu Polacy, nawet w ponurych czasach, mieli… » więcej 2023-06-29, godz. 10:02 Krzysztof Kasza o wzroście popularności podcastów W czasach ogólnego "skracania" treści słownej na rzecz obrazków, zadziwia coraz większa popularność podcastów czyli programów, które trwają kilkadziesiąt… » więcej 2023-06-28, godz. 09:24 Agata Kołakowska o swojej najnowszej powieści "Lato jak w filmie" Poprzednia powieść Agaty Kołakowskiej: "Ballada o dwóch miastach" zyskała bardzo dobre recenzje zarówno krytyków jak i czytelników, teraz ukazała się… » więcej 2023-06-27, godz. 09:17 Szansa czy zagrożenie? Jarosław Madzia o zastosowaniach ChatuGPT Definicja brzmi niewinnie: "zaawansowany model językowy, którego celem jest generowanie odpowiedzi na różne pytania zadawane przez ludzi". ChatGPT budzi coraz… » więcej 2023-06-26, godz. 13:45 Dariusz Romanowski o złotej erze amerykańskiego kina Był gwiazdą musicalu "Hair", potem jednak nie miał okazji stworzyć podobnej kreacji. W czerwcu zmarł Treat Williams, którego szczyt kariery przypadł na… » więcej 2023-06-23, godz. 11:40 Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą! Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą - można by strawestować słowa poety. Te smaczne i zdrowe owoce mają bowiem to do siebie, że pojawiają się… » więcej 2023-06-22, godz. 10:24 Katarzyna Rdzanek o współczesnej Polonii w Kanadzie Jaka jest współczesna Polonia tworzona przez ludzi, którzy wyjechali z kraju nie z powodów ekonomicznych czy politycznych? Eliza Sarnacka - Mahoney opowiedziała… » więcej 2023-06-21, godz. 13:47 Michał Patryk Sadłowski o książce "Dzieje najnowszej dyplomacji rosyjskiej" Ten kraj budził i budzi grozę, ale i pewien rodzaj fascynacji. Zarówno w carskiej jak i sowieckiej Rosji świetnie działała dyplomacja. Ministrami spraw zagranicznych… » więcej
2324252627
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »