Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-08-07, godz. 09:24 Dlaczego biografie są tak popularne ? Mimo ogólnego narzekania na słaby stan czytelnictwa w Polsce, co roku księgarnie zasypywane są licznymi nowościami wśród których dominują biografie pojedyncze… » więcej 2023-08-04, godz. 09:26 Dlaczego Krzyżacy cieszą się u nas najgorszą sławą spośród wszystkich zakonów rycerskich ? Krzyżacy nie mają w Polsce dobrej sławy i często zasłużenie, ale trudno zaprzeczyć, że sami ich sprowadziliśmy i żyli tutaj kilkaset lat. Pozostały… » więcej 2023-08-03, godz. 12:41 Iwona Solisz o dylemacie polskich zabytków Na Warmii i Mazurach jest wiele dworów i pałaców, część z nich w niezłym stanie. Niestety dla miłośnika historii, są one zupełnie niedostępne, bo… » więcej 2023-08-02, godz. 09:37 Roman Jabłoński o architekturze i niepokojącej tendencji w rewitalizacji centrów polskich miast Międzynarodowy Dzień Architektury to dobra okazja, by porozmawiać o dawnych i współczesnych nurtach w budownictwie, bo czasami zapominamy, że, choć głównie… » więcej 2023-08-01, godz. 10:43 Na czym polega PPPP? Maciej Siembieda należy do najpopularniejszych polskich pisarzy, a wiele z jego utworów powstało jako plon peregrynacji. które określa skrótem PPPP czyli… » więcej 2023-07-27, godz. 09:48 Kto o tym decyduje, jak powinniśmy się ubierać? Czy noszenie stanika to społeczny wymóg i obowiązek kobiety? A może żyjemy w czasach, kiedy zaczynamy redefiniować kulturowe normy dotyczące ubioru? Kto… » więcej 2023-07-28, godz. 13:47 Marek Kot i jego "Tajemnice kominiarza" Praca kominiarza to dla niego coś więcej niż sprawdzenie, czy opolanie mają w domu sprawną wentylację. Marek Kot opowieściami z pracy postanowił podzielić… » więcej 2023-07-27, godz. 14:46 Jak ciekawie uczyć chemii i jak wiedza chemiczna może ułatwić codzienne życie? Wojciech Sudnicki to chemik, który stworzył ciekawy projekt edukacyjny pt. "Lab of life". W ten sposób chce zainteresować dzieci i młodzież nauką chemii… » więcej 2023-07-26, godz. 15:02 Patryk Szymański o pisaniu, ciekawych miejscach i spotykaniu niesamowitych ludzi Patryk Szymański został absolwentem Polskiej Szkoły Reportażu. Obecnie pracuje nad tekstem poświęconym wojnie w Ukrainie. Chce opowiedzieć o walczących… » więcej 2023-07-25, godz. 14:48 Autorka przewodnika po Krecie o tym, jak postrzega Grecję Malwina Łukomska napisała 9 lat temu przewodnik po Krecie. Od tego czasu nadal odwiedza Grecję i jak podkreśla wiele z tego, co wówczas napisała uległo… » więcej
2122232425
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »