Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-09-07, godz. 12:10 Z dr Elżbietą Oficjalską o tym, jak dawniej chłopi świętowali swoje plony Dożynki są ważnym wydarzeniem w kalendarzu wiejskich społeczności, ale nie zawsze miały tak uroczysty charakter i miały różny przebieg, zależnie od regionu… » więcej 2023-09-06, godz. 11:32 O niezwykłych historiach zwierząt w wielkich armiach świata rozmawiamy z Przemysławem Słowińskim, współautorem… Wykrywały miny, przenosiły meldunki, osłaniały ludzi własnym ciałem, dodawały otuchy. Konie, psy, słonie i gołębie brały udział w wojnach i ginęły… » więcej 2023-09-01, godz. 15:27 Grzegorz Pielak o zachwycie Nowym Jorkiem Grzegorz Pielak na co dzień jest nauczycielem, a z pasji podróżnikiem. Ostatnio odbył dwie długie wyprawy do USA. W naszym pierwszym spotkaniu opowiedział… » więcej 2023-09-01, godz. 13:50 Adrian Dwornicki o idei Europejskich Dni Dziedzictwa Europejskie Dni Dziedzictwa organizowane są w Polsce od 1993 r. Podczas dwóch wrześniowych weekendów można bezpłatnie zwiedzać zabytki, muzea i galerie… » więcej 2023-08-31, godz. 14:42 Nadwaga poważnym problemem społecznym Polacy tyją od lat, a pandemia przyśpieszyła ten proces. Co czwarty dorosły Polak ma otyłość, a z nadwagą zmaga się co czwarty chłopiec i co trzecia… » więcej 2023-08-30, godz. 13:38 Czy sztuczna inteligencja już niebawem zdominuje rynek muzyczny, o to zapytaliśmy Jarosława Wasika Sztuczna inteligencja "rozpycha się" na rynku muzycznym. Na razie jej algorytmy wykorzystywane są w celach komercyjnych, ale znawcy przewidują, że w przyszłości… » więcej 2023-08-30, godz. 11:02 Jak nowoczesna technologia w medycynie pomaga wrócić do zdrowia? Posłuchaj rozmowy! Współczesna medycyna nie może się obyć bez nowoczesnej technologii, a ta czasem osiąga niezwykłe efekty. Z Anną Kaczmarek, prezes Centrum Medycznego Rekonstrukcja… » więcej 2023-08-28, godz. 12:41 Polskie rzeki wysychają - czy można coś z tym zrobić? Posłuchaj rozmowy z prof. Krystyną Słodczyk Polskie rzeki wysychają - alarmuje WWF Polska, czyli Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody. To skutki ocieplenia klimatu i działalności człowieka. Czy można… » więcej 2023-08-25, godz. 11:34 O zaletach dzikich łąk i ogrodów Ruth Elon w książce "Smakując Toskanię" z podziwem opisuje dbałość Włochów o zachowanie lokalnych produktów. Takie działania są tym bardziej pożyteczne… » więcej 2023-08-24, godz. 11:10 Jak to jest na wysokościach i czy z samego słuchania opowieści o tym, może nam się zrobić chłodniej? W takie upalne i duszne dni nie ma to jak wybrać się w... Himalaje, nawet jeśli to podróż jedynie w wyobraźni. A dodatkowym powodem jest fakt, że w ciągu… » więcej
1920212223
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »