Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-09-22, godz. 09:38 Jak to jest z groźnymi wirusami - jest ich więcej niż kiedyś, a może to kolejne mutacje? RSV, SARS,ERIS,Nipah - to tylko niektóre z groźnych wirusów, o których stało się głośno w ostatnich latach. Czy to znaczy, że jest ich więcej niż kiedyś… » więcej 2023-09-20, godz. 09:36 Co się dzieje w WBP? Dziś np. spotkanie z Jurijem Andruchowyczem Jurij Andruchowycz - wybitny ukraiński artysta będzie w środę (20.09) gościem Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Opolu. Pisarz, tłumacz i wokalista współtworzył… » więcej 2023-09-19, godz. 10:08 Jak się robi mapping na Zamku w Mosznej? Posłuchaj rozmowy z jego twórcami! Ostatnio na zamku w Mosznej odbył się pokaz mappingu, o którym mało kto wiedział, bo nie był specjalnie nagłośniony. A kiedy wpiszemy to słowo w internecie… » więcej 2023-09-18, godz. 11:00 Jak walczyć o czystsze powietrze, zachowanie lasów, aby nie popaść w ekstremizm? Posłuchaj rozmowy z Tomaszem Fro… Mówi się o nich ekoterroryści, choć do jednego "worka " wrzuca się autentycznych tyle, że zdesperowanych obrońców przyrody i oszołomów albo cyników… » więcej 2023-09-15, godz. 16:25 Grzegorz Kopiec o swojej najnowszej książce "Plon" "Gdyby wtedy wiedział, że nie jest to pierwszy pogrzeb, który wyprawia swojemu dziecku, zapewne strzeliłby sobie w łeb" - tak zaczyna się najnowsza powieść… » więcej 2023-09-14, godz. 14:35 Jak to jest z tymi muralami? Posłuchaj rozmowy z Patrycją Kostyrą Nie to piękne, co piękne, ale to, co się komu podoba - pisał barokowy poeta Morsztyn, można tu przytoczyć jeszcze jedną , o podobnym znaczeniu, maksymę:… » więcej 2023-09-13, godz. 14:43 "Chłopki. Opowieść o naszych babkach" - posłuchaj rozmowy z autorką książki Rzadko stawały się znanymi bohaterkami, natomiast często uznawano je za zbędne, choć harowały od rana do wieczora. Joanna Kuciel-Frydryszak poświęciła… » więcej 2023-09-12, godz. 13:50 Pomoc psychologiczna w Kanadzie - czy tam jest lepiej? Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Rdzanek Na 100 tys. Polaków przypada 8,75 lekarza-psychiatry, podczas, gdy w Niemczech ta średnia wynosi 26,4, a we Francji ponad 22. Na wizytę czeka się długo, w… » więcej 2023-09-11, godz. 14:00 Grzegorz Pielak o swoich wrażeniach z podróży po USA O spotkaniu z czarnym misiem, lęku przed grzechotnikami i lekkim trzęsieniu ziemi w Los Angeles i wielu innych opowieściach opowiedział w audycji opolski podróżnik… » więcej 2023-09-08, godz. 15:00 Co sprawia, że dzieło wywołało tak skrajne emocje? Rozmawiamy o burzy wokół najnowszego filmu Agnieszka Holland W Wenecji owacja na stojąco, w Polsce fala niewybrednego hejtu! Najnowszy film Agnieszki Holland "Zielona granica" zyskał bardzo pochlebne opinie krytyków… » więcej
1819202122
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »