Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Co w chlebie 'piszczy' i jak go zrobić? O tym rozmawiamy…
2022-12-06, 13:46 Autor: Beata Granatowska

Co w chlebie "piszczy" i jak go zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
Często nie wiemy, że to, co mamy na stole zaledwie w jednej trzeciej przypomina produkty, które jedliśmy w XX wieku, zarówno pod względem smaku, jak i składników odżywczych. Szczególnie dotyczy to artykułów zbożowych. O tym, co kryje nasz chleb powszedni i czy można go czymś zastąpić rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (02.12.2022)
Poniżej przepis na zupę z czerstwego chleba oraz eggnog na ciepło

Pancotto, przepis włoski, (co dosłownie oznacza gotowany chleb). To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie.
Zupa z czerstwego chleba
1. Czerstwy chleb rozdrabniamy na kawałki. Rozgniatam w moździerzu. Możemy również za pomocą tłuczka do mięsa rozbić kawałki chleba, które wczesniej zawineliśmy w ściereczkę. Dla bardziej nowoczesnych polecam użyć blender.
2. Cebulę i czosnek siekamy, następne składniki takie jak marchewka i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również użyć selera naciowego, który kroimy na małe kawałki.
3. W przygotowanym wcześniej garnku rozgrzewam oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, Smażymy na małym ogniu około 5-8 minut. Dodajemy szczyptę soli. Nasze składniki nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bardziej bogatą wersję -bulion, doprawiamy papryką chili, pieprzem, doprowadzam do zagotowania, potem zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Pokruszony chleb dodajemy do całości i gotujemy około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. Podczas gotowania mieszamy ją, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Po w.w. czasie wyłączamy ogień.
6. Dodajemy starty na tarce ser (to połowa naszego sera), mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupa dodana na tależu posypywana jest na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Składniki:
• ok. 300 g czerstwego chleba
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 duża marchewka
• mały kawałek selera, około 70 g
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 liść laurowy
• 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego - wersja do wyboru
Przyprawy:
• pół łyżeczki mielonego chili, sól i pieprzu do smaku,
• świeże / suszone zioła (lubczyk, majeranek, natka pietruszki, szałwia ,
• 3-4 czubate łyżki sera (parmezan starty na tarce o drobnych oczkach).

Eggnog na ciepło - napój alkoholowy znany od XVII wieku dużą popularnością cieszył się w Stanach Zjednoczonych.
1. Do szklanego naczynia wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z laską wanilii (wyciągamy aromatyczne ziarenka wanilii). Gdy gotujące się mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy z kuchenki i powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
2. Gdy wszystko połączymy wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Zabieramy z palnika, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę naszej śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.
Składniki:
• żółtko 4 szt.
• rum 250 ml
• mleko 1 l
• śmietanka 300 ml
• wanilia 1 szt.
• cukier 150 g
• cukier puder 2 łyżki stołowe
• gałka muszkatołowa 0.5 szt.

Zobacz także

2024-05-10, godz. 09:05 Dariusz Romanowski o nieudanych produkcjach w patriotycznej kinematografii "Czerwone maki" Krzysztofa Łukaszewicza to ostatnia polska superprodukcja historyczno-patriotyczna. Reżyser miał do dyspozycji spory budżet, dobrych aktorów… » więcej 2024-05-09, godz. 11:05 Małgorzata Kornaga o mobilizowaniu do obywatelskiej aktywności Małgorzata Kornaga przez wiele lat była dziennikarką, radiową i telewizyjną. Teraz realizuje się w innych sferach: jest radną, działa w stowarzyszeniach:… » więcej 2024-05-08, godz. 10:13 O insurekcji kościuszkowskiej i jej najważniejszym dokumencie Uniwersale połanieckim z historykiem Grzegorzem Bortn… W majowej "kumulacji" świąt i rocznic państwowych najmniej chyba mówi się o insurekcji kościuszkowskiej i jej najważniejszym dokumencie czyli Uniwersale… » więcej 2024-05-07, godz. 10:27 "My, skrajnie otyli" - posłuchaj rozmowy z autorką reportażu o Polakach chorych na otyłość skrajnie olbrzymią Dwie trzecie polskich żołnierzy ma nadwagę, a 17 procent jest otyła - wynika z badań Narodowego Programu Zdrowia. Najcięższy wojskowy miał 189 kg! Ale… » więcej 2024-05-02, godz. 14:40 Co mają renifery do raf koralowych, a hipopotamy do nawożenia pól w Afryce? Jak mądrze zorganizowane jest życie na Ziemi i jak wszystko się ze sobą łączy? O tym opowiada pasjonujący mini serial "Nasz pełny życia świat", o którym… » więcej 2024-04-30, godz. 12:51 Czy może być coś piękniejszego niż majowy odpoczynek pod krzewem kwitnącego bzu z ciekawą książką? Przekonanie, że majowy odpoczynek pod krzewem kwitnącego bzu z ciekawą książką nie jest jednak powszechnym przekonaniem, a Polakom daleko do czytelniczej… » więcej 2024-04-29, godz. 11:52 "Ciągle mamy poczucie, że wybory samorządowe są niespecjalnie istotne, że prawdziwa polityka rozgrywa się gdzieś… Niemal połowa Polaków popiera populistów i rządy autorytarne, co sytuuje nas w europejskiej czołówce. Ale należy podkreślić, że jest to światowa tendencja… » więcej 2024-04-26, godz. 14:20 "W sumie najlepsi floryści to panowie, wbrew stereotypowi" - Rafał Kawałko "Kwiat kwitnie dla własnej przyjemności" - stwierdził Oscar Wilde. Piękny cytat, ale zawiera tylko połowę prawdy, bo kwiat dostarcza tej przyjemności także… » więcej 2024-04-25, godz. 15:22 Jak można upiększyć i ożywić przestrzeń publiczną, rozmawiamy z architektem Romanem Jabłońskim Budynki, place, pomniki to nie wszystko, co tworzy wygląd miasta. Czasami o uroku i wyjątkowości jakiegoś miejsca stanowią detale: przystanki, ławki czy… » więcej 2024-04-24, godz. 12:27 "To moja najlepsza książka" - Sławomir Koper o "Niezwykłej Toskanii" Sławomir Koper "Niezwykłą Toskanię", jak na siebie, pisał bardzo długo. W efekcie powstał literacki przewodnik po najciekawszych zakątkach tego regionu… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »