Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Co w chlebie 'piszczy' i jak go zrobić? O tym rozmawiamy…
2022-12-06, 13:46 Autor: Beata Granatowska

Co w chlebie "piszczy" i jak go zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
Często nie wiemy, że to, co mamy na stole zaledwie w jednej trzeciej przypomina produkty, które jedliśmy w XX wieku, zarówno pod względem smaku, jak i składników odżywczych. Szczególnie dotyczy to artykułów zbożowych. O tym, co kryje nasz chleb powszedni i czy można go czymś zastąpić rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (02.12.2022)
Poniżej przepis na zupę z czerstwego chleba oraz eggnog na ciepło

Pancotto, przepis włoski, (co dosłownie oznacza gotowany chleb). To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie.
Zupa z czerstwego chleba
1. Czerstwy chleb rozdrabniamy na kawałki. Rozgniatam w moździerzu. Możemy również za pomocą tłuczka do mięsa rozbić kawałki chleba, które wczesniej zawineliśmy w ściereczkę. Dla bardziej nowoczesnych polecam użyć blender.
2. Cebulę i czosnek siekamy, następne składniki takie jak marchewka i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również użyć selera naciowego, który kroimy na małe kawałki.
3. W przygotowanym wcześniej garnku rozgrzewam oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, Smażymy na małym ogniu około 5-8 minut. Dodajemy szczyptę soli. Nasze składniki nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bardziej bogatą wersję -bulion, doprawiamy papryką chili, pieprzem, doprowadzam do zagotowania, potem zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Pokruszony chleb dodajemy do całości i gotujemy około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. Podczas gotowania mieszamy ją, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Po w.w. czasie wyłączamy ogień.
6. Dodajemy starty na tarce ser (to połowa naszego sera), mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupa dodana na tależu posypywana jest na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Składniki:
• ok. 300 g czerstwego chleba
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 duża marchewka
• mały kawałek selera, około 70 g
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 liść laurowy
• 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego - wersja do wyboru
Przyprawy:
• pół łyżeczki mielonego chili, sól i pieprzu do smaku,
• świeże / suszone zioła (lubczyk, majeranek, natka pietruszki, szałwia ,
• 3-4 czubate łyżki sera (parmezan starty na tarce o drobnych oczkach).

Eggnog na ciepło - napój alkoholowy znany od XVII wieku dużą popularnością cieszył się w Stanach Zjednoczonych.
1. Do szklanego naczynia wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z laską wanilii (wyciągamy aromatyczne ziarenka wanilii). Gdy gotujące się mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy z kuchenki i powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
2. Gdy wszystko połączymy wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Zabieramy z palnika, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę naszej śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.
Składniki:
• żółtko 4 szt.
• rum 250 ml
• mleko 1 l
• śmietanka 300 ml
• wanilia 1 szt.
• cukier 150 g
• cukier puder 2 łyżki stołowe
• gałka muszkatołowa 0.5 szt.

Zobacz także

2024-06-11, godz. 11:32 "Moda nudy nie znosi" - posłuchaj rozmowy z ekspertką modową Danutą Studencką-Derkacz Nasze pra-pra-babcie katowały się gorsetami, tiurniurami i wielkimi kapeluszami, współczesne kobiety wybrały wygodę często kosztem estetyki. O tym, czego… » więcej 2024-06-07, godz. 10:51 "Trzeba wiedzieć do jakiego czytelnika uderzyć z jaką książką" - Agata Suchocka Książki to znów atrakcyjny towar! Tak wynika z pierwszych obserwacji przebiegu 8. Festiwalu Książki w Opolu, gdzie stoiska oblegane są przez czytelników… » więcej 2024-06-07, godz. 12:49 "Połączenie małej architektury z zielenią może wspaniale ubogacać przestrzeń miasta" - Roman Jabłoński Miasto to nie tylko budynki i ulice. Ostatnio rozmawialiśmy o tzw. miejskich meblach, czyli ławkach, latarniach czy przystankach, których wygląd może poprawić… » więcej 2024-06-06, godz. 12:40 "Podstawą wyjścia z kryzysów psychicznych jest otwarte przyznanie się, że mam z czymś problem" - Marta Sak Moim celem było to, abym stała się czułym i jednocześnie merytorycznym wsparciem dla ludzi, których życie "źle się zaczęło" - tak we wstępie książki… » więcej 2024-06-05, godz. 09:33 Dlaczego warto wziąć udział w wyborach, pytamy Jana Górskiego, współzałożyciela grupy wybierztak.pl Wybory do Parlamentu Europejskiego są równie ważne, a zdaniem niektórych nawet ważniejsze, niż te lokalne. Jednak wciąż spora liczba Polaków, także polityków… » więcej 2024-06-04, godz. 15:15 "Zwiększona populacja wilka i rysia to największe sukcesy miłośników dzikich zwierząt w Polsce" - ekoedukator Tomasz… Choć apele, by ratować naszą planetę wielu uważa za słuszne, w praktyce wygląda to różnie. Jednym z powodów jest niewiara w to, że jednostkowe działania… » więcej 2024-05-31, godz. 15:36 "Było 13 uczestników" - Ana BarKing o tym, jak się zostaje finalistką Mistrzostw Europy w makijażu "Naturalny look nie wychodzi z mody, popularność zyskuje soft glam". Dla wielu zdanie to brzmi niezrozumiale, ale każdy kto się maluje wie, o co chodzi. O… » więcej 2024-05-29, godz. 14:06 "Tradycje winiarskie na Opolszczyźnie mają ponad 700 lat" - Katarzyna Święs-Kubara Kiedy mówimy o winnicach na Opolszczyźnie, zwykle odwołujemy się do tradycji Winowa, która, mimo wielu prób, nie odzyskała swej świetności. Natomiast… » więcej 2024-05-28, godz. 11:50 Książki o okrutnym Stanisławie Stadnickim zwanym Diabłem i "śledztwie" zarządzonym przez króla Kazimierza Wielk… W serii "Szabla i miecz" ukazały się dwie książki przedwojennych pisarzy: "W sidłach diabła" Włodzimierza Sulimy Popiela i "Mąż krwawy" Kazimierza Glińskiego… » więcej 2024-05-27, godz. 13:33 AdriatiQ m.in. o nowym singlu “Captain Nemo” Disco polo, italo disco - niemal każdy kraj ma swoją odmianę muzyki rozrywkowej, której wspólną cechą jest prosta i rytmiczna muzyka. O fenomenie jej popularności… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »