Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-04-01, godz. 15:02 Bartłomiej Toczek o tym, o czym powinniśmy pamiętać decydując się na tatuaż Wiosna sprzyja zdejmowaniu z siebie ubrań, choćby po to, by wyeksponować zrobione sobie ostatnio tatuaże. To z pewnością silny od kilku lat trend. Tatuaże… » więcej 2021-03-31, godz. 18:44 O rewolucji w nazwach znanych grzybów rozmawiamy z prof. Arkadiuszem Nowakiem Stare grzyby z nowymi nazwami? Szykuje się rewolucja w nazwach grzybów znanych również z naszych lasów. O jej powody zapytamy prof. Arkadiusza Nowaka z Uniwersytetu… » więcej 2021-03-30, godz. 13:46 Maria Deskur o tym, dlaczego więcej pieniędzy wydajemy na słodycze niż na książki W zeszłym roku Polacy kupili ok. 100 mln książek – na jedną osobę przypada więc 2,6 egzemplarza, jest to wydatek ok. 60 zł rocznie. Jednocześnie statystyczny… » więcej 2021-03-29, godz. 16:42 Prof. dr hab. Maciej Sadowski o zmianach klimatycznych Gościem programu był prof. dr hab. Maciej Sadowski, klimatolog, hydrometeorolog i ekspert polityki ochrony klimatu, pracownik naukowy IOŚ-PIB » więcej 2021-03-26, godz. 13:43 Grzegorz Sawicki o planach dotyczących pomologii Grzegorz Sawicki, dyrektor zespołu nadzorującego utworzenie centrum badawczego na Uniwersytecie Opolskim, opowiedział o planach dotyczących pomologii. » więcej 2021-03-25, godz. 18:57 Opinia dr Magdaleny Przysiężnej-Pizarskiej o walce archeologów-amatorów o liberalizację przepisów dotyczących poszukiwań… Środowisko tzw. eksploratorów, czyli archeologów-amatorów walczy o liberalizację przepisów dotyczących poszukiwań terenowych. W ich ocenie przemierzanie… » więcej 2021-03-24, godz. 18:16 Janusz Piotrowski z Opolskiego Alarmu Smogowego o tym, jak pozbyć się "kopciuchów" Od 2014 roku liczba tak zwanych kopciuchów, czyli pozaklasowych kotłów w domach jednorodzinnych, spadła o 850 tysięcy - wynika z raportu Instytutu Ekonomii… » więcej 2021-03-23, godz. 13:54 Prof. dr hab. Daniel Puciato o zjawisku "patriotyzmu konsumenckiego" u Polaków Patriotyzm konsumencki Polaków może być kołem ratunkowym dla gospodarki. Ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za krajowe produkty - o tym opowiadał… » więcej 2021-03-22, godz. 13:51 Iwona Wierzbicka o wadach i zaletach picia wody Iwona Wierzbicka, dietetyczka o wadach i zaletach picia wody. Coraz częściej widuje się w miejscach publicznych ludzi z butelkami małymi i dużymi, którzy… » więcej 2021-03-19, godz. 14:51 Dr hab. inż. Jarosław Mamala, prof. PO o kłopotach i perspektywach przemysłu motoryzacyjnego w dobie pandemii koro… Naszym rozmówcą był dr hab. inż. Jarosław Mamala, prof. PO, prezes zarządu Parku-naukowo-Technologicznego w Opolu. Porozmawiamy o kłopotach i perspektywach… » więcej
1718192021
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »