Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką…
2022-05-10, 07:20 Autor: Katarzyna Zawadzka

Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy

Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych. Jak wykorzystać je na co dzień w kuchni? Posłuchajcie.
Dominika Krajczy w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z dnia 7.05)
Audycji "Ze zdrowiem..." można słuchać w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15 na FM i w internecie.

BABECZKI POKRZYWOWE

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
(może być też xylitol lub erytrytol)
3/4 szklanki stopionego masła sklarowanego
120 g młodej pokrzywy (wierzchołki)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrzywy myjemy, suszymy i rozdrabniamy blenderem wraz z stopionym, wystudzonym masłem na gładką masę.
2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy te 2 składniki na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy pokrzywę cały czas mieszając.
4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem i małymi porcjami dodajemy do ciasta, aż całość będzie wymieszana na gładko.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. (góra dół bez termoobiegu)
6. Babeczki pieczemy ok 20-25min (sprawdzić je możemy patyczkiem, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to mamy gotowe).

Zobacz także

2021-09-07, godz. 14:29 O kobiecej sile i solidarności. Rozmowa z Haliną Mlynkovą Naszym gościem była piosenkarka Halina Mlynkova, która niedawno po raz drugi została mamą. W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy m.in. o tym… » więcej 2021-09-05, godz. 17:34 Anna Jurksztowicz jednak tańczy! Festiwalowa odsłona programu To była festiwalowa odsłona programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy", nie mogło zatem zabraknąć wątków muzycznych! Anna Jurksztowicz, która w minionym roku… » więcej 2021-08-30, godz. 16:34 Rozmowy z roślinami. Joanna Bieniarz o więzi z naturą Joanna Bienarz pochodzi z Prudnika, a od 15 lat mieszka w Irlandii. Na naszej antenie opowiedziała o swojej więzi z roślinami, studiach zielarskich ukończonych… » więcej 2021-08-29, godz. 18:32 Powrót do źródłowego oprogramowania. Rozmowa z Paprodziadem Paprodziad - Włodzimierz Dembowski - autor tekstów, wokalista, lider zespołu Łąki Łan - był gościem sobotniej audycji w Radiu Opole. Na naszej antenie… » więcej 2021-08-23, godz. 13:23 Współczucie zamiast wystawiania stopni światu. Michał Cichy "Do Syta" Jak medytacja pomaga poradzić sobie z wypaleniem zawodowym? Dlaczego wielu z nas ulega toksycznym szefom? Jak zachować "siłę spokoju" w niespokojnych czasach?… » więcej 2021-08-23, godz. 11:30 O profilaktyce cukrzycy. Rozmowa z Elżbietą Turczą-Jakubowską Diabetolożka Elżbieta Turcza-Jakubowska mówiła na naszej antenie, jak samemu możemy sprawdzić sobie poziom cukru i dlaczego warto to robić. Było także… » więcej 2021-08-17, godz. 15:11 W ogniu ocen. Czy trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Helen Mazanova gościem programu Czy w naszym społeczeństwie wciąż trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Jakie stereotypy mu towarzyszą? O tym, że nie mamy pełnego wglądu w życie drugiego… » więcej 2021-08-17, godz. 15:00 Masaż, joga i przepływ energii. Rozmowa z Martą Majdecką Schematu energetycznej budowy człowieka nie znajdziemy w podręcznikach do biologii. Wiele osób interesuje się jednak tym zagadniemy popularnym w medycynie… » więcej 2021-08-16, godz. 16:59 Po co ta depilacja? Rozmowa z dr Anną Czerner Propagatorki ruchu "Body Hair Movement" rezygnują z depilacji. W mediach społecznościowych i w codziennym życiu pokazują swoje ciało z naturalnym owłosieniem… » więcej 2021-07-31, godz. 18:18 Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS] Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując… » więcej
910111213
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »