Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2020-07-06, godz. 12:16 Jak bezpiecznie praktykować jogę? Rozmowa z Wiktorem Morgulcem Bezpieczeństwo w jodze to podstawa. Jak je zachować, aby nie uszkodzić ciała niewłaściwą praktyką? Na ten temat rozmawialiśmy z nauczycielem jogi prowadzącym… » więcej 2020-06-13, godz. 19:27 Co warto wiedzieć o jedzeniu? Rozmowa z Rafałem Wyszyńskim Czy witarianizm jest dla wszystkich? Jak wymyślone w przeszłości diety mają się do współczesności? Czym jest mikrobiom i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?… » więcej 2020-06-09, godz. 09:01 Energia strachu czy miłości? Rozmowa z Jadwigą Kander Czy trudno było zostać na Bali, gdy świat zamknął swoje granice? Jadwiga Kander niedawno powróciła do Opola. Jaki obraz pandemii mogła dostrzec z drugiego… » więcej 2020-06-03, godz. 12:25 Alicja Zdańkowska napisała książkę o 10 mitach wychowawczych W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy z psychologiem Alicją Zdańkowską z Krapkowic, która po wielu latach swojej pracy z dziećmi i rodzicami… » więcej 2020-06-02, godz. 14:08 Co mamy zapisane w ciele? Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz W jaki sposób emocje zapisują się w naszym ciele? Czy nasz organizm pamięta także doświadczenia naszych przodków? Dlaczego sposób, w jaki przyszliśmy… » więcej 2020-05-23, godz. 13:08 Szkoła może być miejscem poznania siebie? Rozmowa z Magdaleną Bacławską Na co stawiają alternatywne szkoły oparte na idei wolnej edukacji? W jaki sposób wspierają dzieci i co im oferują? O tym rozmawialiśmy z Magdaleną Bacławską… » więcej 2020-05-16, godz. 13:59 Joga w mieście, które nie zasypia. Połączenie z Marzeną Kierepką w Hanoi Połączyliśmy się ze stolicą Wietnamu, gdzie mieszka opolanka - Marzena Kierepka. Nasza rozmówczyni jest nauczycielką i terapeutką jogi, a także instruktorką… » więcej 2020-05-09, godz. 14:04 Jak emocje przeżywać zamiast upychać w ciele? Rozmowa z Kają Tomczyk Co zrobić, aby nasze ciało nie było magazynem zablokowanych emocji? W jaki sposób odcinamy się od smutku, złości lub wstydu? I dlaczego nie wychodzi nam… » więcej 2020-05-06, godz. 14:21 Jak sobie radzić z lękiem? Rozmowa z dr Elżbietą Zubrzycką O lęku rozmawialiśmy z psychologiem, autorką książek dla dorosłych i dzieci - dr Elżbietą Zubrzycką z Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego. Jak szkoła… » więcej 2020-05-02, godz. 14:06 Daj żyć swoim plecom! Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz Czy zdrowy kręgosłup to kwestia przypadku? Na pewno nie! Na obolałe plecy pracujemy niezauważalnie każdego dnia. Siedzący tryb życia i brak ruchu jest jak… » więcej
2021222324
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »