Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2020-07-28, godz. 13:05 Fit serniczki i hummus z marchewką. Aleksandra Zator o zdrowych przekąskach [FILM, PRZEPIS] Pożywne, smaczne i zdrowe - takie przekąski przygotowała dla nas w plenerowym studiu Radia Opole w Nowym Świętowie - Aleksandra Zator. Nasza rozmówczyni… » więcej 2020-08-06, godz. 12:00 Poród wpływa na cechy charakteru? Rozmowa z dr Emilią Lichtenberg-Kokoszką Tym razem w programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" było o narodzinach. To pierwsza walka, którą musimy stoczyć przychodząc na świat. Czy przebieg tego wydarzenia… » więcej 2020-07-26, godz. 13:37 Każdy jest wyjątkowy i warto, aby o tym wiedział. Byliśmy w leśnym przedszkolu w Łubnianach Ideą leśnych przedszkoli jest maksymalizacja kontaktu z naturą, ale też przestrzeń na spontaniczność i dziecięcą kreatywność. Każdy ma takie same prawa… » więcej 2020-07-23, godz. 16:00 "Opiekun chorego to Superbohater". Rozmowa z Ewą Dudą Czas zaostrzonej izolacji wprowadzonej ze wglądu na rozprzestrzenianie się koronawirusa już się zakończył. Wiele osób wciąż odczuwa jednak przemęczenie… » więcej 2020-07-22, godz. 12:38 O relacji z sobą i światem. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Relacje, które budujemy z innymi ludźmi często są odbiciem tego, jak traktujemy siebie. O tej najważniejszej więzi, która towarzyszymy nam przez całe życie… » więcej 2020-07-20, godz. 12:48 Nadège Lisotti o ocalonych zwierzętach i urokach opolskiej wsi Trwa wakacyjna akcja Radia Opole pod hasłem "Chcę wyruszyć na wieś". Sobotnie programy "Ze zdrowiem Ci do twarzy" goszczą w różnych zakątkach Opolszczyzny… » więcej 2020-07-18, godz. 19:14 O weselach, tradycji i urokach wsi z Małgorzatą Kochanek Nasze plenerowe studio w Źlinicach odwiedziła konsultantka ślubna Małgorzata Kochanek. W ramach plenerowej akcji Radia Opole pod hasłem "Chcę wyjechać na… » więcej 2020-07-18, godz. 18:39 Smalec z fasoli i owocowy szaszłyk. Zdrowe przekąski Aliny Kowalczyk-Czerwińskiej [FILM, PRZEPIS] Dietetyk kliniczny Alina Kowalczyk-Czerwińska była gościem plenerowej akcji Radia Opole pt. "Chcę wyjechać na wieś". W kuchni Starej Poczty w Źlinicach… » więcej 2020-07-18, godz. 16:12 O śląskich weselach w plenerowej audycji Radia Opole Ruszyła akcja "Chcę wyjechać na wieś". W soboty Radio Opole nadaje programy z plenerowego studia, które odwiedza różne zakątki Opolszczyzny. 18. lipca… » więcej 2020-07-10, godz. 12:23 O relacji z własnym ciałem. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Zaburzenia odżywiania to dobrze maskowana przypadłość. Osoby cierpiące na bulimię czy anoreksję często starają się ukryć przed najbliższymi swój stosunek… » więcej
1920212223
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »