Przepisy
CHIPSY Z JARMUŻU:
- 200g jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- odrobina soli
- ulubione przyprawy np. słodka papryka, chilli, suszony czosnek, oregano itp.
Jarmuż umyj, wysusz, pozbądź włókien, porwij na mniejsze kawałeczki. Przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ułóż nie za gęsto na blaszce. Posyp ulubionymi ziołami np. czosnkiem suszonym i odrobiną soli, skrop oliwą z oliwek, wymieszaj ręką. Piecz w piekarniku nastawionym na 100℃ 20 minut.
UWAGA! Dobrze po 10 minutach delikatnie przemieszać jarmuż, aby wszystkie kawałeczki ładnie się wysuszyły.
Porcja: 40g = 46 kcal
Wartość odżywcza: 115 kcal / 100g
białka: 3g
tłuszcze: 10g
węglowodany: 7g
KOKTAJL Z OWOCÓW LATA:
- 2 jabłka papierówki
- garść borówek amerykańskich
- garść jagód leśnych
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 3/4 szklanki wody niegazowanej
Wszystkie składniki wrzuć do naczynia miksującego, zmiksuj blenderem. Przelej do szklanki i gotowe!
Porcja 350g = 205 kcal
Wartość odżywcza: 59 kcal / 100g
białka: 1g
tłuszcze: 1,5g
węglowodany: 12g
Nasza rozmówczyni zajmuje się także treningiem personalnym i jest instruktorką zdrowego kręgosłupa. Posłuchajcie, jak prawidłowo oddychać i zadbać o plecy przeciążone pracą w pozycji siedzącej!