Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-01-09, godz. 13:15 O książce "Święta po polsku" i świątecznych mitach rozmawiamy ze Sławomirem Koprem Po świętach Bożego Narodzenia wraz ze Sławomirem Koprem przypomnieliśmy momenty w historii Polski, w których ten czas nie kojarzył się dobrze. Rozwialiśmy… » więcej 2023-01-03, godz. 09:49 O tym, jak polscy architekci pomagali Ukrainie w ubiegłym roku Ubiegły rok stał pod znakiem wojny na Ukrainie i różnych działań na rzecz jej obywateli. Stosunkowo mało mówiło się o wsparciu jakiego udzielili polscy… » więcej 2022-12-30, godz. 09:26 O pułapkach poświątecznych wyprzedaży rozmawiamy z dr Magdaleną Zubiel z WSB w Toruniu Jedną z dziedzin, w której manipulacja opanowana została do perfekcji jest handel. Specjaliści potrafią zastawić mnóstwo pułapek na klientów, wykorzystując… » więcej 2022-12-29, godz. 12:44 O mitach i prawdziwej naturze szczurów Nie lubimy szczurów, bo budzą w nas strach i odrazę. A przecież są bardzo inteligentne i podobne do ludzi, co potwierdzają liczne eksperymenty medyczne i… » więcej 2022-12-23, godz. 15:55 O filmach ze świątecznym akcentem rozmawiamy z Dariuszem Romanowskim Kiedyś świątecznym hitem była "Gospoda świąteczna" ze słynną piosenką Binga Crosby'ego "White christmas", potem przed długie lata obowiązkową pozycją… » więcej 2022-12-22, godz. 14:07 O świętach na pograniczu polsko-czeskim i praskim jarmarku rozmawiamy z Pawłem Szymkowiczem Jak wyglądają święta na pograniczu polsko-czeskim i co można tam robić o tej porze roku? A może warto skoczyć na chwilę na jarmark w Pradze? O tym m.in… » więcej 2022-12-21, godz. 14:59 Barbara Giedrojć o cudeńkach epistolografii i o tym, jak się zająć rodzinną genealogią Kto dziś pisze kartki z życzeniami świątecznymi? Zapewne niewielu, a przecież kiedyś to był ważny element tradycji i zarazem ważne świadectwo historii… » więcej 2022-12-20, godz. 09:30 O tajemnicach i ciekawostkach dotyczących rodziny Bronte rozmawiamy z Erykiem Ostrowskim Eryk Ostrowski jest zafascynowany, utalentowaną literacko, rodziną Bronte. Niedawno ukazała się trzecia książka, tym razem poświęcona Emily, której przypisuje… » więcej 2022-12-16, godz. 15:10 Anna Dudzińska o fascynujących przeżyciach Polaków osiadłych w Dubaju Anna Dudzińska przez kilka lat była korespondentką Polskiego Radia w Dubaju. Plonem jej pobytu jest książka "Dubaj. Miasto innych ludzi", w której znalazły… » więcej
3536373839
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »