Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Co w chlebie 'piszczy' i jak go zrobić? O tym rozmawiamy…
2022-12-06, 13:46 Autor: Beata Granatowska

Co w chlebie "piszczy" i jak go zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
Często nie wiemy, że to, co mamy na stole zaledwie w jednej trzeciej przypomina produkty, które jedliśmy w XX wieku, zarówno pod względem smaku, jak i składników odżywczych. Szczególnie dotyczy to artykułów zbożowych. O tym, co kryje nasz chleb powszedni i czy można go czymś zastąpić rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (02.12.2022)
Poniżej przepis na zupę z czerstwego chleba oraz eggnog na ciepło

Pancotto, przepis włoski, (co dosłownie oznacza gotowany chleb). To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie.
Zupa z czerstwego chleba
1. Czerstwy chleb rozdrabniamy na kawałki. Rozgniatam w moździerzu. Możemy również za pomocą tłuczka do mięsa rozbić kawałki chleba, które wczesniej zawineliśmy w ściereczkę. Dla bardziej nowoczesnych polecam użyć blender.
2. Cebulę i czosnek siekamy, następne składniki takie jak marchewka i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również użyć selera naciowego, który kroimy na małe kawałki.
3. W przygotowanym wcześniej garnku rozgrzewam oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, Smażymy na małym ogniu około 5-8 minut. Dodajemy szczyptę soli. Nasze składniki nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bardziej bogatą wersję -bulion, doprawiamy papryką chili, pieprzem, doprowadzam do zagotowania, potem zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Pokruszony chleb dodajemy do całości i gotujemy około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. Podczas gotowania mieszamy ją, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Po w.w. czasie wyłączamy ogień.
6. Dodajemy starty na tarce ser (to połowa naszego sera), mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupa dodana na tależu posypywana jest na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Składniki:
• ok. 300 g czerstwego chleba
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 duża marchewka
• mały kawałek selera, około 70 g
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 liść laurowy
• 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego - wersja do wyboru
Przyprawy:
• pół łyżeczki mielonego chili, sól i pieprzu do smaku,
• świeże / suszone zioła (lubczyk, majeranek, natka pietruszki, szałwia ,
• 3-4 czubate łyżki sera (parmezan starty na tarce o drobnych oczkach).

Eggnog na ciepło - napój alkoholowy znany od XVII wieku dużą popularnością cieszył się w Stanach Zjednoczonych.
1. Do szklanego naczynia wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z laską wanilii (wyciągamy aromatyczne ziarenka wanilii). Gdy gotujące się mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy z kuchenki i powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
2. Gdy wszystko połączymy wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Zabieramy z palnika, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę naszej śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.
Składniki:
• żółtko 4 szt.
• rum 250 ml
• mleko 1 l
• śmietanka 300 ml
• wanilia 1 szt.
• cukier 150 g
• cukier puder 2 łyżki stołowe
• gałka muszkatołowa 0.5 szt.

Zobacz także

2022-12-05, godz. 21:00 Posłuchajcie o człowiek, który wymyślił... wiek XX! Z Przemysławem Słowińskim o Nikoli Tesli Nikola Tesla był geniuszem, ale - w przeciwieństwie do Newtona czy Einsteina - wiemy o nim niewiele. A przecież to dzięki niemu mamy radio, sieć bezprzewodową… » więcej 2022-12-01, godz. 21:00 O Dubaju - mieście, w którym zaledwie co piąty mieszkaniec jest Emiratczykiem rozmawiamy z Anną Dudzińską Dubaj kojarzy się często z niewyobrażalnym luksusem, panienkami do towarzystwa i wakacjami celebrytów (Victoria i David Beckham mają willę na słynnej wyspie… » więcej 2022-11-30, godz. 21:00 Kiedy 20 lat temu powstała Farska Stodoła, były wątpliwości, ale okazało się, że pomysł chwycił... Muzeum nie musi być szacowną budowlą, z wydzielonymi salami i sztywno ustawionymi eksponatami. Może być... stodołą albo piwnicą, w których można poczuć… » więcej 2022-11-30, godz. 21:00 O tym, czy popularność obniża wartość nauki rozmawiamy z prof. Grzegorzem Królczykiem, prorektorem Politechniki … Albert Einstein powiedział: "Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz" i czasami mamy takie wrażenie… » więcej 2022-11-28, godz. 21:07 O sile propagandy rozmawiamy z prof. Tomaszem Grzybem Dlaczego propaganda jest skuteczna, choć często wykorzystuje prymitywne argumenty i mija się z prawdą? Dlaczego nawet wykształceni i inteligentni ludzi dają… » więcej 2022-11-25, godz. 21:06 O roli muzyki w filmie rozmawiamy z Dariuszem Romanowskim Muzyka jest ważnym elementem filmu. Może pełnić funkcję ilustratorską, ale może także stać się dziełem samym w sobie. W Gdańsku odbywa się właśnie… » więcej 2022-11-24, godz. 21:05 Co może zrobić każdy z nas, by poprawić stan środowiska? O to zapytaliśmy aktywistów ekologicznych Połowa Polaków wie, że zanieczyszczenie środowiska jest największym zagrożeniem dla współczesnego świata, ale co ósmy uważa, że to wina innych i nie… » więcej 2022-11-23, godz. 13:45 O potrzebach i "zachciankach" okiem filozofa Czego potrzebuje człowiek w życiu? Wg definicji, potrzeba to czynnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania człowieka na określonym poziomie… » więcej 2022-11-22, godz. 21:38 Cezary Harasimowicz o książce "Adam" Cezary Harasimowicz jest autorem wielu scenariuszy, między innymi do tak znanych filmów jak: "300 mil do nieba" czy "Wróżby kumaka", w kilku wystąpił jako… » więcej
4041424344
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »