Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » 43 lata temu, po cukrze, władze postanowiły wydzielać…
2024-02-28, 13:04 Autor: Beata Granatowska

43 lata temu, po cukrze, władze postanowiły wydzielać mięso i wędliny. Jak do tego doszło?

Antoni Maziarz [fot. archiwum prywatne]
Antoni Maziarz [fot. archiwum prywatne]
Dziś, kiedy kolejki ustawiają się co najwyżej przed modnymi lokalami, no i oczywiście do lekarza, trudno sobie wyobrazić, że kiedyś stało się... po wszystko. Ale kwintesencją socjalistycznej gospodarki była reglamentacja, której symbolem były kartki. 43 lata temu, po cukrze, władze postanowiły wydzielać mięso i wędliny. Kolorowe karteczki z wydzieranymi znaczkami były niemal tak samo ważne, jak dowód osobisty. O tym, jak do tego doszło rozmawialiśmy z historykiem dr. hab. Antonim Maziarzem.

Zobacz także

2024-04-18, godz. 09:40 "Niestety, czas który mamy pokazuje, że przyszłość może być bardzo trudna, ale musimy się z nią zmierzyć" - dr… Szwecja mierzy się z problemem rosnącej przestępczości, zwłaszcza wśród migrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki. Co jakiś czas docierają do nas tego typu… » więcej 2024-04-17, godz. 16:40 Ta książka ma przybliżyć Chiny, ich aspiracje i objaśnić tło ich rywalizacji z Zachodem Tomasz Sajewicz napisał książkę pt. "Nowa gra w Chińczyka", w której różni eksperci wypowiadają się na temat Państwa Środka. To dobra okazja, by przyjrzeć… » więcej 2024-04-16, godz. 11:34 Dlaczego husaria była tak skuteczna? Posłuchaj rozmowy z autorem "Wielkiej księgi husarii" Obok ułanów, husaria to chyba najbardziej malownicza formacja wojskowa, obrosła legendami i uwieczniona w literaturze i malarstwie. Już wkrótce na naszym… » więcej 2024-04-15, godz. 11:37 "Kobiet walczących z bronią w ręku w historii trochę było" - Grzegorz Bortnik Kto słyszał o Matyldzie Ogórkównej urodzonej 12 kwietnia 1897 roku? Poza historykami zajmującymi się powstaniami śląskimi, pewnie niewielu. Tymczasem była… » więcej 2024-04-12, godz. 12:02 Kiepski dźwięk i źle zgrane postsynchrony - dlaczego polskie filmy mają takie niedostatki? Polskie filmy zyskują nagrody i, dzięki platformom, dużą oglądalność. Jednak jeden zarzut utrzymuje się od lat - kiepski dźwięk i źle zgrane postsynchrony… » więcej 2024-04-10, godz. 15:20 "My innych takich parków w województwie w zasadzie nie mamy" - Iwona Solisz o zabytkowym parku w Pokoju Park w Mosznej zyskał poważną konkurencję! W Pokoju brakuje co prawda pałacu, bo został doszczętnie zniszczony, ale nowo otwarty park imponuje połączeniem… » więcej 2024-04-09, godz. 16:50 "Przed nami dużo do zrobienia" - Łukasz Wielgosz o nowym Ministerstwie ds. Społeczeństwa Obywatelskiego Ministerstwo do spraw Społeczeństwa Obywatelskiego działa od niedawna i ma wiele do zrobienia, bo "obywatelskość" nie jest najmocniejszą stroną Polaków… » więcej 2024-04-08, godz. 10:10 Dlaczego wydłużają się składy wielu produktów spożywczych? O rosnącej liczbie podejrzanych konserwantów i o tym, jak ich unikać rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem. » więcej 2024-04-04, godz. 08:47 O zielonych klinach, miejskich ogródkach i fontannach , czyli co zrobić, by w mieście było więcej przyrody "Zie­lo­no mam w gło­wie i fioł­ki w niej kwit­ną" - pisał poeta Kazimierz Wierzyński. Wiosna wyjątkowo sprzyja rozmowie o potrzebie bliskości z przyrodą… » więcej 2024-04-04, godz. 10:41 Do grona autorów powieści kryminalnych dołączyła ostatnio Agnieszka Jeż Agnieszka Jeż stworzyła postać Soni Kranz, policjantki a zarazem kobiety po przejściach. Z pisarką rozmawialiśmy o jej najnowszej książce pt. "Pastwa"… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »