Radio Opole » Dobry moment

Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi

2021-01-18, 14:59

Łukasz Pietrzyk o tym, czym jest "Gap year"

Łukasz Pietrzyk w Plenerowym Studiu Radia Opole [fot. Justyna Krzyżanowska]
Łukasz Pietrzyk w Plenerowym Studiu Radia Opole [fot. Justyna Krzyżanowska]
"Gap" z angielskiego to "przerwa", "dziura". "Year" to "rok". "Gap year" to termin, którym określa się czas, jaki poświęcamy na zdobycie doświadczenia w nowym, odmiennym środowisku (na przykład zagranicą). Zwykle to roczny wyjazd po maturze, a przed studiami. Czym może zaowocować? Czy warto do niego się przygotować? A może wystarczy spakować plecak i ruszyć w drogę bez celu? O tym rozmawialiśmy z Łukaszem Pietrzykiem, doradcą zawodowym i absolwentem coachingu Uniwersytetu Śląskiego.
2021-01-15, 11:52

Pan Andrzej o działaniu łaźni dla bezdomnych w Opolu

Łaźnia miejska [fot. Caritas Diecezji Opolskiej]
Łaźnia miejska [fot. Caritas Diecezji Opolskiej]
Dzisiaj rozmawialiśmy też o ludziach, którym jest najtrudniej w zimie. Od czterech lat w Opolu działa łaźnia dla bezdomnych Caritas. Przez ten czas skorzystało z niej ponad 11 tys. osób. W audycji rozmawialiśmy z Panem Andrzejem, który dawniej był człowiekiem bezdomnym i bezrobotnym. Obecnie, został przyjęty na etat i pomaga swoim dawnym kolegom.
2021-01-15, 10:26

Łukasz Golec o kulisach powstawania najnowszej płyty "Symphoethnic"

Golec uOrkiestra, koncert „Od Opola do Opola”, 56. Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu [fot. Paweł Stauffer]
Golec uOrkiestra, koncert „Od Opola do Opola”, 56. Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu [fot. Paweł Stauffer]
Nie tylko grają i śpiewają, ale też prowadzą fundację, dzięki której 300 dzieci uczyło się gry na ludowych instrumentach. Tym razem wychowankowie Fundacji Braci Golec wsparli nagranie najnowszej płyty zespołu, do tego z udziałem orkiestry symfonicznej. Tak powstał krążek Symphoethnic, a o kulisach pracy z najmłodszymi muzykami, z góralską swadą opowiadał nam Łukasz Golec.
2021-01-14, 11:30

Helen Mazanova o tym, jak nie marnować żywności

Helen Mazanova o tym, jak nie marnować żywności
3 miliony ton żywności wyrzucamy do śmieci w ciągu roku. Ale to nie wszystko, bo około 2 milionów ton marnuje się na drodze od producenta, przez przetwórnie, hurtownie, aż do sklepów czy restauracji.
2021-01-13, 14:03

Filip Sosnowski o kreatywności Polaków

Prezenty [fot.pixabay.com]
Prezenty [fot.pixabay.com]
Na całym świecie słyniemy z zaradności i pomysłowości. Kiedy niemiecki albo francuski specjalista nie potrafi poradzić sobie z problemem, nasz rodak sprawę załatwia tylko nam znanymi sposobami.
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »