Audycji "Ze zdrowiem..." można słuchać w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15 na FM i w internecie.
BABECZKI POKRZYWOWE
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
(może być też xylitol lub erytrytol)
3/4 szklanki stopionego masła sklarowanego
120 g młodej pokrzywy (wierzchołki)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrzywy myjemy, suszymy i rozdrabniamy blenderem wraz z stopionym, wystudzonym masłem na gładką masę.
2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy te 2 składniki na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy pokrzywę cały czas mieszając.
4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem i małymi porcjami dodajemy do ciasta, aż całość będzie wymieszana na gładko.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. (góra dół bez termoobiegu)
6. Babeczki pieczemy ok 20-25min (sprawdzić je możemy patyczkiem, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to mamy gotowe).