Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELER…
2020-12-18, 11:33 Autor: Katarzyna Zawadzka

Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ]

Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek do różnych preferencji żywieniowych? O tym rozmawialiśmy z wegeterianką, która jest także miłośniczką kuchni wegańskiej i podróżniczką Anną Legutko.
Anna Legutko w rozmowie z Katarzyną Zawadzką
SELERYBA

SKŁADNIKI:
½ szklanki glonów wakame (można kupić w każdym dużym supermarkecie lub w internecie)
10 płatów glonów nori
2 duże selery
½ szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej pół na pół z mąką ryżową
½ szklanki bułki tartej (można również kupić bezglutenową)
przyprawa do ryb (zwrócić uwagę na skład)
olej do smażenia (Wasz wybór)
ciepła woda
sól

PRZEPIS:
Do garnka wsypujemy glony wakame, dodajemy około 2,5 litra wody, trochę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut.
Selera obieramy, kroimy w grube plastry (powinny mieć około 1,5-2 cm grubości). Wkładamy seler do garnka z glonami i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Można rozdzielić na dwa razy, plastry muszą być zanurzone. Wyławiamy na talerz.
W talerzu mieszamy mąkę z ciepłą wodą, powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego.
Każdy ugotowany plaster selera posypujemy przyprawą do ryb, lekko smarujemy ciastem, owijamy połówką płata nori, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej.
Smażymy partiami na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadamy się selerybą!


Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2022-06-11, godz. 13:52 Jak się starzeć bez godności? Rozmowa z Ewą Winnicką i Magdaleną Grzebałkowską Sprawdzimy, jak... "starzeć się bez godności?". Magdalena Grzebałkowska i Ewa Winnicka zrobiły o tym serię podcastów i wydały książkę. Opole odwiedziły… » więcej 2022-05-28, godz. 14:44 W czym tkwi życia sęk? Rozmowa z Łukaszem Masiukiewiczem Posłuchajcie rozmowy z twórcą ludowym i rzeźbiarzem - Łukaszem Masiukiewiczem. Zaczęło się od kawałka drewna, a potem było już tylko o tym, jaki jest… » więcej 2022-05-24, godz. 11:45 "Insulinooporność. Dieta i styl życia". Iwona Wierzbicka o swojej książce Czym jest insulinooporność? Jaki styl życia będzie doskonałą profilaktyką? I co zrobić, jeśli takie zaburzenie już się pojawiło? Na te pytania odpowiedziała… » więcej 2022-05-24, godz. 10:43 Leśna Klasa, Akademia i Przedszkole. Rozmowa z Katarzyną Sową Sprawdziliśmy, jak rozwija się leśna edukacja w gminie Łubniany. Zaczęło się od przedszkola, a teraz działają tam również Leśna Klasa i Leśna Akademia… » więcej 2022-05-19, godz. 10:18 Szukaj radości w uczeniu się! Rozmowa z Markiem Tkaczykiem Co warto wiedzieć ucząc się kolejnych języków? Do tego tematu powrócimy w kolejnej rozmowie z Markiem Tkaczykiem, który prowadzi szkoły językowe i uczy… » więcej 2022-05-10, godz. 12:19 O przewodniku "Opolskie na rowery" z autorem Przemysławem Supernakiem Jakie trasy rowerowe na Opolszczyźnie warto odwiedzić planując majową wycieczkę? Jak wygląda praca nad wytyczeniem takich szlaków? Na ten temat rozmawialiśmy… » więcej 2022-05-10, godz. 07:20 Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych… » więcej 2022-05-08, godz. 18:11 WWO, czyli wysoko wrażliwa osoba. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Czym jest wysoka wrażliwość i jak ją zdiagnozować? Czy książki Elaine Aron zyskały aprobatę wśród psychologów? Dlaczego warto być świadomym swojej… » więcej 2022-05-02, godz. 15:16 O sztuce saunowania. Rozmowa z Leszkiem Kryniewskim Poznawaliśmy historię sauny, jej walory i zasady zdrowego saunowania. Na ten temat wypowiedział się sędzia na międzynarodowych zawodach saunamistrzów -… » więcej 2022-05-01, godz. 18:27 Zadbaj najpierw o siebie. Dlaczego to takie ważne i jak to zrobić? Być dla siebie priorytetem - to bardzo ważne! Świadomość w tym obszarze wciąż rośnie, ale często trudno jest tę wiedzę wykorzystać w praktyce. Co zrobić… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »