SELERYBA
SKŁADNIKI:
½ szklanki glonów wakame (można kupić w każdym dużym supermarkecie lub w internecie)
10 płatów glonów nori
2 duże selery
½ szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej pół na pół z mąką ryżową
½ szklanki bułki tartej (można również kupić bezglutenową)
przyprawa do ryb (zwrócić uwagę na skład)
olej do smażenia (Wasz wybór)
ciepła woda
sól
PRZEPIS:
Do garnka wsypujemy glony wakame, dodajemy około 2,5 litra wody, trochę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut.
Selera obieramy, kroimy w grube plastry (powinny mieć około 1,5-2 cm grubości). Wkładamy seler do garnka z glonami i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Można rozdzielić na dwa razy, plastry muszą być zanurzone. Wyławiamy na talerz.
W talerzu mieszamy mąkę z ciepłą wodą, powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego.
Każdy ugotowany plaster selera posypujemy przyprawą do ryb, lekko smarujemy ciastem, owijamy połówką płata nori, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej.
Smażymy partiami na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadamy się selerybą!
Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!