Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2020-08-16, godz. 20:33 Szamańska podróż w tańcu. Rozmowa z dr Anną Glińską-Lachowicz Proponuje taniec, którego korzenie sięgają do tradycji wielu kultur na różnych kontynentach. Dr Anna Glińska-Lachowicz zabiera opolan w szamańską podróż… » więcej 2020-08-16, godz. 20:06 O odkrywaniu swojej tożsamości. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz "Poznaj samego siebie" - to słynna delficka maksyma o wymiarze ponadczasowym. Dlaczego świadomość siebie jest tak ważna i jak można wejść w ten proces?… » więcej 2020-08-14, godz. 10:30 O ludowym rękodziele w stroju ołmy. Rozmowa z Teresą Sobotą [FILM] Do plenerowego studia Radia Opole w Balcarzowicach zaprosiliśmy Teresę Sobotę ze wsi Olszowa w gminie Ujazd. To twórczyni ludowa, która mówiła o tradycji… » więcej 2020-08-06, godz. 20:34 Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!] W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do… » więcej 2020-08-04, godz. 10:21 Chipsy z jarmużu i lato w koktajlu! Alina Babińska o zdrowych przekąskach [PRZEPIS, FILM] Lato w pełni i warto z niego korzystać także w kuchni! Dietetyk kliniczny Alina Babińska przygotowała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach zdrowe… » więcej 2020-08-03, godz. 11:22 Ziemia Głubczycka bogata w miejsca mocy? Rozmowa z dr Barbarą Piechaczek O miejscach mocy nazywanych czakramami na Ziemi Głubczyckiej opowiadała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach - dr Barbara Piechaczek. - Płaskowyż Głubczycki… » więcej 2020-07-31, godz. 17:48 O akceptacji i byciu jogową mamą. Rozmowa z Eweliną Fundełą O jodze w ciąży i po urodzeniu dziecka opowiedziała nam w plenerowym studiu Radia Opole joginka z Jarnołtówka - Ewelina Fundeła. Było także o życiodajnej… » więcej 2020-07-30, godz. 11:42 Jak wieś sprzyja zdrowiu? O ajurwedzie z Anną Knoblich-Kaczmarek W Nowym Świętowie delektując się widokiem pięknych Gór Opawskich rozmawialiśmy o ajurwedzie. Według starożytnej indyjskiej medycyny każdy z nas posiada… » więcej 2020-07-29, godz. 12:03 Paweł Szymkowicz o bogactwie szlaków turystycznych w gminie Głuchołazy Radio Opole gościło w Nowym Świętowie w gminie Głuchołazy. Nasze plenerowe studio rozbiliśmy tuż obok gościnnych murów Szkoły Podstawowej im. Janusza… » więcej
1819202122
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »