Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich…
2020-08-06, 20:34 Autor: Katarzyna Zawadzka

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!]

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich
W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiedzieli o przetworach, które wykonują z warzyw i owoców z domowego ogródka. Jak zamknąć w słoiku lato, aby starczyło na zimę? Posłuchajcie!

Poniżej prezentujemy przepisy Krystyny Zamojskiej na naturalne olejeki do dłoni i paznokci, pomidory w galarecie i ogórki słodko-kwaśne.
Olejek z bzu lilaka do dłoni:
– kwiaty bzu lilaka (najlepsze są stare odmiany lilaków)

– olej z pestek winogron

– szklany słoik

– gaza

Kwiaty bzu lilaka najlepiej zebrać rano w słoneczny dzień, następnie rozłożyć na białym papierze, aby wyszły z niego wszystkie żyjątka. Bardzo dokładnie oberwać same kwiatuszki i ułożyć w wyparzonych szklanych słoikach dosyć ciasno, ale tak aby zmieścił się tam jeszcze olej, do którego lilak będzie oddawał swoje zdrowotne właściwości i zapach.

Podgrzewamy olej do temperatury czterdziestu stopni Celsjusza, zalewamy nim ułożone w słoiku kwiaty i odstawiamy do ciemnego, ale ciepłego miejsca, na 48 godzin. Po tym czasie zlewamy olej i wyciskamy dokładnie kwiaty z pozostałego oleju. Procedurę powtarzamy trzy razy zalewając nowe porcje kwiatów olejem uzyskanym z poprzedniej maceracji. Po sześciu dniach olejek jest gotowy do użycia. Rozlewamy go do szklanych flakoników zamykanych korkiem. Przechowujemy w lodówce. Kwiaty pozostałe po maceracji można użyć do kąpieli.

Olejek z lilaka stosujemy zewnętrznie. Ma on właściwości napinające skórę, stosowany jest w leczeniu wyprysków, oparzeń słonecznych, drobnych ran i zadrapań. Bardzo dobrze wzmacnia płytki paznokci. Regeneruje skórę dłoni po stosowaniu środków dezynfekcyjnych.

Herbatka z lilaka:

- kwiaty lilaka ( kolor i odmiana nie są ważne)

Aby wzmocnić działanie olejku można zrobić samemu herbatkę z bzu lilaka:

przebrane, suche kwiaty lilaka układamy bardzo ciasno w słoiku szklanym. Zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 45 stopni Celsjusza do momentu, aż kwiaty stracą kolor, wszystkie będą białawe. Trwa to ok 3 lub 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kwiaty ze słoika i wysypujemy na papier lub na tacki suszarki do ziół. Kwiaty w kontakcie z powietrzem robią się brązowe i zyskują piękny karmelowy zapach. Po wysuszeniu herbatka jest gotowa do parzenia. Ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze działa na skórę, włosy i paznokcie. Poprawia nastrój, reguluje pracę układu pokarmowego.

Olejek różany do dłoni:

– płatki kwiatów róży damasceńskiej lub innej silnie pachnącej

– olej z pestek winogron

Płatki róży zbiaramy rano w słoneczny dzień, wszystkie użyte płatki do olejku muszą być zdrowe i bez przebarwień, więc należy je dokładnie przebrać przed ułożeniem w szklanym słoiku. Następnie zalewamy olejem z pestek winogron podgrzanym do temperatury 40 stopni Celsjusza. Odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Maceracja płatków róży trwa trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy olej kwiaty wyciskamy przez gazę. Gotowy olejek przelewamy do szczelnych szklanych flakoników. Olejek różany działa pielęgnująco na skórę. Ma bardzo delikatny różany zapach.


Przetwory:

pomidory w galarecie
1 kg pomidorów koktajlowych
200 gramów cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku
pieprz mielony
7 ziaren ziela angielskiego

jeden mały listek laurowy na słoik

kurkuma

Zalewa:
350 ml wody
1 łyżka soli
70 ml octu
2 łyżki cukru
50 gram żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w kubku gorącej wody. Resztę składników zalewy, zagotowujemy w garnku i następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, aby żelatynę rozprowadzać w mniejszej ilości wody niż jest w przepisie na opakowaniu.

Pomidory przelewamy wrzątkiem na sicie i obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przelewamy wrzątkiem (cebula straci swoją goryczkę i trochę zmięknie), czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki.

W słoiczkach układamy kolejno: na dno cebulkę, kilka plasterków czosnku, pomidorki (niezbyt ciasno), pieprz wedle uznania, jedno ziele angielskie, listek laurowy, (kurkumę opcjonalnie), wierzch pomidorów również posypujemy cebulką i plasterkami czosnku.

Zalewamy składniki w słoiczkach przestudzoną zalewą i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy przechować galaretkę głużej, trzeba słoiczki zapasteryzować ok. siedem minut.

Smacznego!


Przetwory: ogórki słodko-kwaśne
Zalewa:

• Woda: 4 szklanki

• ocet: jedna szklanka

• cukier: jedna szklanka

sól jedna łyżka stołowa

…...................................................................

ogórki 2 kg

• marchewka 1 szt

• cebula 1 szt

• czosnek jeden ząbek na słoik

• gorczyca, łyżeczka na słoik

• koper wg uznania

• pieprz kolorowy

• kurkuma wg uznania

Aby zrobić ogórki słodko-kwaśne, zaopatrzmy się w najlepiej niezbyt duże ogórki. Wtedy możemy zamknąć je w słoikach w całości, bez potrzeby krojenia. Ogórki należy dokładnie umyć. Następnie włożyć do słoików, dodać do każdego gałązkę kopru, krążek cebuli, ząbek czosnku, 3 krążki marchwi, jedno ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, małą łyżeczkę gorczycy, jeden mały liść laurowy, kurkuma według uznania. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Ogórki słodko-kwaśne należy pasteryzować przez 5 minut.

Zobacz także

2022-10-11, godz. 12:25 Jak wygląda RPA po transformacji? Rozmowa z Wojciechem Klimalą Wyruszyliśmy do RPA razem z reżyserem i scenarzystą Wojciechem Klimalą. Jego oczami spojrzeliśmy na życie mieszkańców tego kraju po upadku apartheidu… » więcej 2022-10-08, godz. 14:33 Ajurweda na jesień. Rozmowa z Olgą Berkowską Czego nam potrzeba jesienią według ajurwedy? Było o olejach, rozgrzewających posiłkach i zadbaniu o własny komfort. Olga Berkowska, konsultantka ajurwedy… » więcej 2022-10-01, godz. 18:18 O profilaktyce i leczeniu raka piersi. Rozmowa z Beatą Ryx Dlaczego wczesna diagnostyka raka piersi jest tak ważna i jak dawać wsparcie osobom chorym onkologicznie? Gdzie osoby zmagające się z rakiem piersi i ich bliscy… » więcej 2022-09-24, godz. 15:07 Tropem Dzikiej Dziewczynki. Rozmowa z Natalia de Barbaro O podróży w głąb siebie i rozpoznawaniu swoich wewnętrznych postaci rozmawialiśmy z psycholożką, autorką felietonów w "Wysokich Obcasach" i "Charakterach"… » więcej 2022-09-24, godz. 13:47 Jak wygląda praca w ratownictwie medycznym? Jakub Sieczko o reportażu pt. "Pogo" O polskim ratownictwie medycznym rozmawialiśmy z autorem reportażu "Pogo" - Jakubem Sieczką. Nasz gość jest specjalistą anestezjologii i intensywnej terapii… » więcej 2022-10-10, godz. 15:40 Jak sobie radzić z lękiem? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Czy martwienie się na zapas może nam w czymś pomóc? Jak sobie radzić z lękiem i niepewną przyszłością? Na ten temat rozmawiałyśmy z Katarzyną Mor… » więcej 2022-09-17, godz. 16:44 Dzikich owoców moc! Rozmowa z Dominiką Bujarą Dzika róża, czarny bez, jarzębina, głóg czy berberys... O owocach lasu i ich leczniczej mocy rozmawialiśmy z fitoterapeutką i dietetyczką Dominiką Bujarą… » więcej 2022-09-20, godz. 12:33 Jak podróżuje się dziś po Sri Lance? Rozmowa z Rafałem Mielnikiem Nasze studio odwiedził fotograf i podróżnik Rafał Mielnik, który właśnie wrócił ze Sri Lanki. To kraj, o którym niedawno było głośno ze względu na… » więcej 2022-09-10, godz. 16:53 Jak wygląda terapia nerwic? Rozmowa z Anną Szamperą W gminie Strzeleczki rozstawiliśmy plenerowe studio Radia Opole. Wykorzystaliśmy tę okazję, aby porozmawiać o Centrum Terapii Nerwic w Mosznej. Psycholog… » więcej 2022-09-05, godz. 12:09 Karaibska przygoda na katamaranie. Rozmowa z kapitanem Tomaszem Łopatą W rejs po Morzu Karaibskim zabrał słuchaczy Radia Opole kapitan Tomasz Łopata. Sprawdziliśmy, jak wyglądają wakacje na katamaranie, karaibska przyroda i… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »