Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich…
2020-08-06, 20:34 Autor: Katarzyna Zawadzka

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!]

Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich
W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiedzieli o przetworach, które wykonują z warzyw i owoców z domowego ogródka. Jak zamknąć w słoiku lato, aby starczyło na zimę? Posłuchajcie!

Poniżej prezentujemy przepisy Krystyny Zamojskiej na naturalne olejeki do dłoni i paznokci, pomidory w galarecie i ogórki słodko-kwaśne.
Olejek z bzu lilaka do dłoni:
– kwiaty bzu lilaka (najlepsze są stare odmiany lilaków)

– olej z pestek winogron

– szklany słoik

– gaza

Kwiaty bzu lilaka najlepiej zebrać rano w słoneczny dzień, następnie rozłożyć na białym papierze, aby wyszły z niego wszystkie żyjątka. Bardzo dokładnie oberwać same kwiatuszki i ułożyć w wyparzonych szklanych słoikach dosyć ciasno, ale tak aby zmieścił się tam jeszcze olej, do którego lilak będzie oddawał swoje zdrowotne właściwości i zapach.

Podgrzewamy olej do temperatury czterdziestu stopni Celsjusza, zalewamy nim ułożone w słoiku kwiaty i odstawiamy do ciemnego, ale ciepłego miejsca, na 48 godzin. Po tym czasie zlewamy olej i wyciskamy dokładnie kwiaty z pozostałego oleju. Procedurę powtarzamy trzy razy zalewając nowe porcje kwiatów olejem uzyskanym z poprzedniej maceracji. Po sześciu dniach olejek jest gotowy do użycia. Rozlewamy go do szklanych flakoników zamykanych korkiem. Przechowujemy w lodówce. Kwiaty pozostałe po maceracji można użyć do kąpieli.

Olejek z lilaka stosujemy zewnętrznie. Ma on właściwości napinające skórę, stosowany jest w leczeniu wyprysków, oparzeń słonecznych, drobnych ran i zadrapań. Bardzo dobrze wzmacnia płytki paznokci. Regeneruje skórę dłoni po stosowaniu środków dezynfekcyjnych.

Herbatka z lilaka:

- kwiaty lilaka ( kolor i odmiana nie są ważne)

Aby wzmocnić działanie olejku można zrobić samemu herbatkę z bzu lilaka:

przebrane, suche kwiaty lilaka układamy bardzo ciasno w słoiku szklanym. Zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 45 stopni Celsjusza do momentu, aż kwiaty stracą kolor, wszystkie będą białawe. Trwa to ok 3 lub 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kwiaty ze słoika i wysypujemy na papier lub na tacki suszarki do ziół. Kwiaty w kontakcie z powietrzem robią się brązowe i zyskują piękny karmelowy zapach. Po wysuszeniu herbatka jest gotowa do parzenia. Ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze działa na skórę, włosy i paznokcie. Poprawia nastrój, reguluje pracę układu pokarmowego.

Olejek różany do dłoni:

– płatki kwiatów róży damasceńskiej lub innej silnie pachnącej

– olej z pestek winogron

Płatki róży zbiaramy rano w słoneczny dzień, wszystkie użyte płatki do olejku muszą być zdrowe i bez przebarwień, więc należy je dokładnie przebrać przed ułożeniem w szklanym słoiku. Następnie zalewamy olejem z pestek winogron podgrzanym do temperatury 40 stopni Celsjusza. Odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Maceracja płatków róży trwa trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy olej kwiaty wyciskamy przez gazę. Gotowy olejek przelewamy do szczelnych szklanych flakoników. Olejek różany działa pielęgnująco na skórę. Ma bardzo delikatny różany zapach.


Przetwory:

pomidory w galarecie
1 kg pomidorów koktajlowych
200 gramów cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku
pieprz mielony
7 ziaren ziela angielskiego

jeden mały listek laurowy na słoik

kurkuma

Zalewa:
350 ml wody
1 łyżka soli
70 ml octu
2 łyżki cukru
50 gram żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w kubku gorącej wody. Resztę składników zalewy, zagotowujemy w garnku i następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, aby żelatynę rozprowadzać w mniejszej ilości wody niż jest w przepisie na opakowaniu.

Pomidory przelewamy wrzątkiem na sicie i obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przelewamy wrzątkiem (cebula straci swoją goryczkę i trochę zmięknie), czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki.

W słoiczkach układamy kolejno: na dno cebulkę, kilka plasterków czosnku, pomidorki (niezbyt ciasno), pieprz wedle uznania, jedno ziele angielskie, listek laurowy, (kurkumę opcjonalnie), wierzch pomidorów również posypujemy cebulką i plasterkami czosnku.

Zalewamy składniki w słoiczkach przestudzoną zalewą i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy przechować galaretkę głużej, trzeba słoiczki zapasteryzować ok. siedem minut.

Smacznego!


Przetwory: ogórki słodko-kwaśne
Zalewa:

• Woda: 4 szklanki

• ocet: jedna szklanka

• cukier: jedna szklanka

sól jedna łyżka stołowa

…...................................................................

ogórki 2 kg

• marchewka 1 szt

• cebula 1 szt

• czosnek jeden ząbek na słoik

• gorczyca, łyżeczka na słoik

• koper wg uznania

• pieprz kolorowy

• kurkuma wg uznania

Aby zrobić ogórki słodko-kwaśne, zaopatrzmy się w najlepiej niezbyt duże ogórki. Wtedy możemy zamknąć je w słoikach w całości, bez potrzeby krojenia. Ogórki należy dokładnie umyć. Następnie włożyć do słoików, dodać do każdego gałązkę kopru, krążek cebuli, ząbek czosnku, 3 krążki marchwi, jedno ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, małą łyżeczkę gorczycy, jeden mały liść laurowy, kurkuma według uznania. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Ogórki słodko-kwaśne należy pasteryzować przez 5 minut.

Zobacz także

2020-09-25, godz. 11:23 Meble z części motoryzacyjnych tworzy Tomasz Petryszyn [FILM] Plenerowe studio Radia Opole odwiedziło Gościęcin w gminie Pawłowiczki w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Naszym gościem był Tomasz Petryszyny, który… » więcej 2020-09-25, godz. 10:08 Jakub Stąpór o rozmowach w kręgach i kontakcie z rodem Naszym gościem był Jakub Stąpór, który przeszedł szamańską inicjacje, jest strażnikiem kręgów i wykładowcą. Pytaliśmy, w jaki sposób pomaga ludziom… » więcej 2020-09-19, godz. 12:55 Koktajl na odporność i wege burger Anny Smykały-Stasiak [PRZEPIS + FILM] Jak przygotować szybki, ale też bardzo zdrowy koktajl? Jak wykonać smaczny wege burger? Dietetyk Kliniczny Anna Smykała-Stasiak, która prowadzi Studio dietetyczno-kulinarne… » więcej 2020-09-16, godz. 15:50 Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM] Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus… » więcej 2020-09-15, godz. 13:20 Maciej Miecznikowski o występie na 57. KFPP, walce z niedosłuchem i wyobraźni dźwiękowej Maciej Miecznikowski podczas 57. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki odwiedził nasze plenerowe studio w opolskim amfiteatrze. Rozmawialiśmy o jego udziale… » więcej 2020-09-01, godz. 11:46 Aleksandra Wierszak o swojskich serach i Lawendowej Zagrodzie [FILM] W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" Radio Opole odwiedziło Kadłub Wolny w gminie Zębowice, w której mieszka jeden z naszych gości. Aleksandra Wierszak… » więcej 2020-08-16, godz. 20:33 Szamańska podróż w tańcu. Rozmowa z dr Anną Glińską-Lachowicz Proponuje taniec, którego korzenie sięgają do tradycji wielu kultur na różnych kontynentach. Dr Anna Glińska-Lachowicz zabiera opolan w szamańską podróż… » więcej 2020-08-16, godz. 20:06 O odkrywaniu swojej tożsamości. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz "Poznaj samego siebie" - to słynna delficka maksyma o wymiarze ponadczasowym. Dlaczego świadomość siebie jest tak ważna i jak można wejść w ten proces?… » więcej 2020-08-14, godz. 10:30 O ludowym rękodziele w stroju ołmy. Rozmowa z Teresą Sobotą [FILM] Do plenerowego studia Radia Opole w Balcarzowicach zaprosiliśmy Teresę Sobotę ze wsi Olszowa w gminie Ujazd. To twórczyni ludowa, która mówiła o tradycji… » więcej 2020-08-08, godz. 19:08 Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!] To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »
***