Rusza III edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”, Wydarzenie potrwa do 21 listopada, a rozpocznie je w najbliższą środę (13.11) uroczysta kolacja na Zamku w Mosznej.
Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna od lat działa na rzecz promocji regionu i rodzimych produktów. W 2015 r. stworzyła Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. I to właśnie chęć promocji zarówno tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, jak i tradycyjnych i regionalnych produktów – stały się główną inspiracją przyświecająca organizacji tego festiwalu.
Dzięki wykorzystanym produktom tradycyjnym i regionalnym podczas festiwalu zostanie przygotowane przez szefów kuchni restauracji biorących udział w wydarzeniu (zobacz listę poniżej) jedyne i niepowtarzalne menu. Zaprezentowane ono zostanie podczas uroczystej kolacji w Zamku w Mosznej. Na kolację wymagane są wejściówki – informacje w Zamku Moszna.
Poniżej lista restauracji, które stały się partnerem przedsięwzięcia:
- Zamek w Mosznej
- Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach
- Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy
- Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie
- Szef Kuchni Marcin Klich.
Dodatkowo w ramach festiwalu będą miały miejsce warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie, a także malowania drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej. Szczegóły znajdują się na plakacie zamieszczonym poniżej oraz
na stronie OROT-u.
Producenci regionalni / Partnerzy Festiwalu:
- Miody - Maciejów
- Piekarnia GS Samopomoc Chłopska - Praszka
- Książęcy Browar - Nysa
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Olesno
- Kozi Dar - Chudoba
- Agroturystyka Stary Młyn - Obrowiec
- Mięso-Wędliny Róża i Robert Blach s.c. - Górki
- Winnica Rodzinna Cwielong - Balcarzowice
- Winnica Hople - Paczków
- Winnica Parypa - Byczyna
- Cukry Nyskie
- Gospodarstwo Rolne Gorzellik Jan – Zakrzów
- Gospodarstwo Pasieczne - Piotr Krękiewicz – Ligota Tułowicka
Organizatorem wydarzenia jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Radio Opole III Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” objęło patronatem medialnym.