Smaczna rywalizacja na najlepsze danie z dziczyzny i darów lasu szykuje się w najbliższy wtorek (19.03) w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. W kulinarne szranki stanie 15 zespołów z 8 szkół województwa opolskiego. Młodym kucharzom Radio Opole będzie kibicować od godz. 9:00 wraz z audycją „Ona i On”.
Konkurs odbywa się po raz piąty. Za każdym razem przed uczestnikami stoi inne zadanie. W zeszłym roku tematem były wielkanocne dania w nowoczesnej odsłonie (zobacz relację z wydarzenia). W tym roku temat przewodni konkursu brzmi: „Rok daniela, dary lasu”.
Wydarzenie ma na celu propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych, doskonalenie umiejętności praktycznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz zacieśnianie współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej.
W tym roku uczestnicy będą reprezentować:
- Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim,
- Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie,
- Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie,
- Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie,
- Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich,
- Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu
oraz gospodarza konkursu - Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.