Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2022-08-15, godz. 11:05 Niosą smutki, radości, troski i modlitwę. Z Opola ruszyła 46. pielgrzymka na Jasną Górę Za zdrowie swoje i swojej rodziny czy też za pokój na świecie. Z różnymi intencjami, ale w jednym kierunku. Z kościoła św. Jacka w Opolu wyruszył strumień… » więcej 2022-08-15, godz. 09:12 Uwaga! IMGW ostrzega przed burzami z gradem IMGW ostrzega mieszkańców wszystkich powiatów województwa opolskiego przed burzami i silnym deszczem. Ostrzeżenie obowiązuje dzisiaj (15.08) od godz. 14:00… » więcej 2022-08-15, godz. 09:03 Święto Wojska Polskiego. Marcin Ociepa: "W armii musimy mieć elitę społeczeństwa" W regionie odbywają się pikniki z okazji Święta Wojska Polskiego i 102. rocznicy Bitwy Warszawskiej. Mieszkańcy Opolszczyzny licznie korzystają z prezentowanych… » więcej 2022-08-14, godz. 19:53 Ciało kobiety znaleziono w nieczynnym basenie w Kietrzu. Śledczy ustalają okoliczności jej śmierci Na starym basenie przy ul. Sportowej w Kietrzu znaleziono dzisiaj (14.08) ciało kobiety. Informację potwierdza Komenda Powiatowa Policji w Głubczycach. » więcej 2022-08-14, godz. 16:21 W całym kraju trwają pikniki z okazji Święta Wojska Polskiego. W naszym regionie żołnierze odwiedzili dziś Oles… Pokazy najnowszego sprzętu wojskowego, prezentacja uzbrojenia i umundurowania, tradycyjna grochówka i koncert orkiestry - to główne atrakcje niedzielnego (14.08)… » więcej 2022-08-14, godz. 15:24 Taki konwój robi duże wrażenie. Ponad 60 wozów strażackich przejechało z Dobrej do Kórnicy dla małej Wiktorii Pojechali dla Wiktorii. Strażacy z całej Polski wzięli udział w III Konwoju Charytatywnym z Dobrej do Kórnicy niedaleko Krapkowic. » więcej 2022-08-14, godz. 14:30 Wielkie pożary na południu Francji. W akcji gaśniczej pomagają polscy strażacy, wśród nich opolski oficer prasowy… Około 1500 strażaków rotacyjnie walczy z pożarami lasów na południu Francji. Na miejscu jest 146 strażaków z Polski, którzy przyjechali tam 49 pojazdami… » więcej 2022-08-14, godz. 14:25 Zderzenie dwóch osobówek w Łubnianach. Dwie osoby zostały poszkodowane Mamy utrudnienia w Łubnianach w powiecie opolskim. Dziś (14.08) ok. godziny 12:50 na ul. Kolanowskiej zderzyły się tam dwa samochody osobowe: opel i chrysler… » więcej 2022-08-14, godz. 12:49 W Kamieniu Śląskim trwają uroczystości odpustowe ku czci św. Jacka. ''Wszystkie swoje podróże odbywał z Matką… Tłumy wiernych przybyły do sanktuarium w Kamieniu Śląskim na drugi dzień uroczystości odpustowych ku czci św. Jacka, głównego patrona diecezji opolsk… » więcej 2022-08-14, godz. 12:33 Uwaga, możliwe burze z gradem - ostrzegają synoptycy Synoptycy przestrzegają przed burzami z gradem, które mogą wystąpić w regionie opolski. Wydali ostrzeżenie pierwszego stopnia dla całego województwa. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »