Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2018-08-22, 21:01 Autor: Agnieszka Lubczańska

Weekend z pysznościami, czyli X Festiwal Opolskich Smaków od piątku do niedzieli

Tak było w zeszłym roku: Charles Daigneuault gotował... [fot. Mariusz Chałupnik]
Tak było w zeszłym roku: Charles Daigneuault gotował... [fot. Mariusz Chałupnik]
Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - to jeden z punktów X Festiwalu Opolskich Smaków. Najsmaczniejszy festiwal w stolicy regionu odbędzie się w tym roku pod hasłem "Smaki Pokoleń". Wszystko zacznie się już w najbliższy piątek (24.08) na Rynku w Opolu, gdzie tradycyjnie pojawią się domki z pysznościami, nie zabraknie warsztatów kulinarnych i degustacji. W tym roku wydarzenie nawiązuje do 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Festiwal potrwa do niedzieli (26.08).

Nie zabraknie food trucków, a Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu zgromadzi w centrum miasta czołowych producentów żywności z regionu. Na stoiskach pojawią się sery kozie, ryby, miody, kołacz śląski, oleje, makarony, chleb czy produkty mleczne


Wyjątkowy pokaz kulinarny połączony z degustacją szykuje się w sobotę (25.08) od godz. 14:00. Wydarzenie poprowadzi zwycięzca IV edycji MasterChef Damian Kordas wraz ze swoją… babcią Felą. Najmłodsze pokolenie reprezentować będzie gwiazda II edycji MasterChef Junior Zosia Zaborowska, która w niedzielę (26.08) od godz. 14.00, oprócz pokazu, poprowadzi także warsztaty gotowania.


Najsmaczniejszy festiwal w stolicy regionu od piątku do niedzieliNie zabraknie degustacji i animacji dla najmłodszych. Adrian Feliks, uczestnik programu Top Chef Polska poprowadzi warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy będą mogli przygotować m.in. lody molekularne, ale także pierogi. Dodatkową atrakcją, w ramach "Polska Smakuje", będzie niedzielny pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza (zwycięzcy IV Hell’s Kitchen) z karpiem niemodlińskim i pstrągiem poliwodzkim w roli głównej. Będzie też okazja skosztowania dań z ryb.


Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę imprezie towarzyszyć będzie polska muzyka z różnych okresów. Szykują się koncerty m.in. Żanety Plotnik, zespołu Jorgusie i Lukasa Gogola…


Organizatorem X Festiwalu Opolskich Smaków jest Urząd Miasta Opola. Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.


Program X Festiwalu Opolskich Smaków:

Piątek 24 sierpnia

12.00–20.00 Jarmark produktów regionalnych
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.


Sobota 25 sierpnia

14.00–14.30 Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka – Damian Kordas i babcia Fela
14.30-18.00 Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem – zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00–18.00 Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem uczestnikiem Top Chef:

  • lody molekularne – każdy z uczestników przygotuje własną porcje lodów,
  • pierogi – uczestnicy sami lepią pierogi, a potem są one gotowane i serwowane.

16:00 Oficjalne otwarcie X Festiwalu Opolskich Smaków
16:15 Rozstrzygnięcie Konkursu „Smaki pokoleń”
17.45-18.30 Zwycięzca Jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol
18.30-20.30 Zespół Jorgusie – Śląska Biesiada


Niedziela 26 sierpnia

13.00–14.00 Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00–17.00 Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza – zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb
14.00–18.00 Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską – finalistka II edycji Masterchef Junior
13.00–18.00 Projekt „Polska Smakuje” – regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00–16.00 Rozstrzygnięcie konkursu Mistrzowie Smaku (Nowa Trybuna Opolska)
16.00–16.45 Koncert Filipa Sterniuka
17.30–18.30 Żaneta Plotnik – koncert „Muzyka Pokoleń”
18.30-20.30 Koncert Zespołu Opolanie







Zobacz także

538539540541542543544
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »