Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-08-13, godz. 16:20 Tomasz Fronckiewicz o problemie ogrodników ze ślimakami Czy to już inwazja? Ogrodnicy alarmują, że w tym roku mamy prawdziwy wysyp ślimaków, powodujących duże szkody w uprawach. Przed weekendem poszukamy więc… » więcej 2021-08-11, godz. 14:44 Mirosław Baściuk o tym, dlaczego nie daje się skutecznie rozwiązać problemu elektrośmieci Mirosław Baściuk opowiedział o tym, dlaczego nie daje się skutecznie rozwiązać problemu elektrośmieci. Zapytaliśmy m.in. o kwestie związane ze zużytymi… » więcej 2021-08-10, godz. 13:38 Arkadiusz Szeliga o wykorzystaniu dronów przez współczesne media Naszym rozmówcą był Arkadiusz Szeliga, z którym rozmawialiśmy o tym, jak współczesne media wykorzystują możliwości oferowane przez drony. » więcej 2021-08-09, godz. 14:46 Marcin Małysz o największym zlocie Fiatów 126p W programie zaprosiliśmy na największy zlot "maluchów" przez właścicieli pieszczotliwie zwanych "kaszlakami". » więcej 2021-08-06, godz. 14:40 Tomasz Turba o bezpiecznym korzystaniu z komunikatorów internetowych Czy to, o czym do siebie piszemy, korzystając z coraz popularniejszych komunikatorów internetowych jest bezpieczne? Czy nie wpadnie kiedyś w nieuprawnione … » więcej 2021-08-05, godz. 15:17 Jacek Lechki o przepisach dotyczących wycinki drzew Naszym gościem był Jacek Lechki z inicjatywy Moratorium dla drzew, z którym rozmawialiśmy o potrzebie ujednolicenia przepisów dotyczących wycinki drzew. » więcej 2021-08-04, godz. 13:44 Iwona Wierzbicka o świadomości zdrowego żywienia Mimo rosnącej świadomości szkodliwości takiego jedzenia, fast foody nie znikają z naszego krajobrazu. Co nas w nich pociąga i czym można je zastąpić opowiedziała… » więcej 2021-08-03, godz. 13:34 dr Tomasz Sachańbiński o pierwszych objawach czerniaka Lekarze biją na alarm: Polacy lekceważą pierwsze objawy czerniaka, a ten daje o sobie znać także za sprawą wakacyjnego plażowania. Co nas powinno zaniepokoić?… » więcej 2021-07-29, godz. 14:22 Zuzanna Ciszewska o grze na gęśli Odwiedziła nas Zuzanna Ciszewska, która jest skrzypaczką i gra m.in. na zrekonstruowanej gęśli, wzorowanej na historycznym instrumencie znalezionym w Opo… » więcej 2021-07-28, godz. 13:51 Krzysztof Hetman o rekonstrukcji bitwy w Fortach Nyskich Krzysztof Hetman, komendant Fortu II opowiadał o kolejnej rekonstrukcji bitwy z 1807 roku w Fortach Nyskich. » więcej
7891011
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »