Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-11-03, godz. 11:24 Prof. Tomasz Grzyb o tym, czy Facebook ma moc wpływania na to, jak się czujemy? Czy Facebook w sztuczny sposób podsyca gniew społeczny? Czy pogłębia polaryzację? Takie poważne oskarżenia dało się ostatnio słyszeć, po opublikowaniu… » więcej 2021-11-02, godz. 13:41 Dariusz Romanowski o tym, jakie są nowe trendy, jeśli chodzi o filmowe straszenie Z jednej strony śmierć budzi lęk i dlatego jest często tematem tabu, a z drugiej kultura masowa bezlitośnie eksploatuje ten temat. Widać to wyraźnie np… » więcej 2021-10-29, godz. 15:37 Zbigniew Mentzel w audycji "Trendy i owędy" Krytyk literacki Zbigniew Mentzel był gościem audycji "Trendy i owędy". Rozmawialiśmy z nim o książce "Śmierć jako własność prywatna", będącej zbiorem… » więcej 2021-10-27, godz. 15:29 Prof. Anna Pobóg-Lenartowicz o swojej książce "Psy Pana, czyli rzecz o dominikanach z opolskiej Górki" Naszym gościem była prof. Anna Pobóg-Lenartowicz, której książka "Psy Pana, czyli rzecz o dominikanach z opolskiej Górki" właśnie się ukazała. » więcej 2021-10-26, godz. 15:28 Tomasz Turba o tym, jak bezpiecznie przechowywać firmowe dane Skala ataków ransomware rośnie na całym świecie. Cyberprzestępcom chodzi o jedno: pieniądze. Część ofiar godzi się na płacenie okupu, aby odzyskać… » więcej 2021-10-25, godz. 14:42 Prof. Jan Miodek o urokach słowotwórstwa, z wątkiem jesiennym w tle Z prof. Janem Miodkiem rozmawialiśmy o urokach słowotwórstwa, z wątkiem jesiennym w tle. Zapytaliśmy skąd bierze się moda na pewne słowa. » więcej 2021-10-22, godz. 17:50 Maciek Kowalski z Ornithoholics o swoim hobby, czyli birdwatchingu Ornithoholics, czyli dwójka birdwatcherów – Maciek Kowalski i Kasia Komarowska, spotkają się dziś z czytelnikami w MBP w Opolu. Wcześniej jednak w naszym… » więcej 2021-10-21, godz. 14:56 Zbigniew Bommersbach o wadze koloru Odwiedził nas Zbigniew Bommersbach, architekt miejski Opola, z którym, przy okazji Światowego Dnia Architektury, porozmawiamy o wadze koloru. » więcej 2021-10-20, godz. 15:43 Ks. Wojciech Pracki o cyklu filmów o wyznaniach na Śląsku Opolskim Powstaje cykl filmów o wyznaniach na Śląsku Opolskim. Projekt sfinansował Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej, a w jego realizację zaangażował się pastor… » więcej 2021-10-19, godz. 14:32 Dariusz Chwist o morsowaniu po opolsku Z Dariuszem Chwistem rozmawialiśmy o morsowaniu po opolsku. Czy to już czas na wzmacniające kąpiele? » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »