Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-11-24, godz. 14:00 Agnieszka Ludwig-Słomczyńska o wybitnych, ale mało znanych Polakach Gościem audycji jest Agnieszka Ludwig-Słomczyńska, autorka cyklu "Oni zmienili świat" o wybitnych, ale mało znanych Polakach. » więcej 2021-11-23, godz. 14:34 Tomasz Turba o tym, czy w obecnych czasach można nie korzystać z sieci internetowej Dziś gościem programu był Tomasz Turba, nasz dyrektor ds. technicznych i koordynator serwisu informatycznego, z którym rozmawialiśmy o tym, czy w obecnych… » więcej 2021-11-19, godz. 13:42 Kpt. Piotr Płóciennik o tym, jak technika pomaga wojskowym logistykom w wypełnianiu zadań Właśnie po raz kolejny mieliśmy okazję przekonać się, jak ważne dla funkcjonowania armii i innych służb jest zapewnienie im zaplecza logistycznego. Z… » więcej 2021-11-18, godz. 14:11 Dr Justyna Charaśna-Blachucik o kolejnej edycji Młodzieżowej Politechniki Opolskiej Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci? Po raz trzeci rusza Młodzieżowa Politechnika Opolska. Jaki jest cel tego rodzaju inicjatyw opowiadała… » więcej 2021-11-12, godz. 15:35 Czy herbata może zastąpić nam... słońce i poprawić nastrój? Tuż przed zimą zadaliśmy ważne pytanie: czy herbata może zastąpić nam... słońce i poprawić nastrój. Gościem audycji był Tomasz Fronckiewicz. » więcej 2021-11-10, godz. 13:28 Dawid Drożdż o społecznej lodówce W dzisiejszej audycji gościem był Dawid Drożdż - zapytaliśmy o społeczną lodówkę. » więcej 2021-11-10, godz. 10:40 Roman Czejarek promuje swoją książkę "Kultowe teleturnieje" Znany dziennikarz radiowy Roman Czejarek opowie o swojej książce poświęconej... kultowym teleturniejom. » więcej 2021-11-09, godz. 16:27 Adam Kondracki o szczegółach poszukiwań miejsc pochówku amerykańskich lotników zestrzelonych nad Opolszczyzną Mimo, że od II wojny światowej upłynęło już kilkadziesiąt lat, to do dziś nie udało się znaleźć wszystkich miejsc pochówku biorących w niej udział… » więcej 2021-11-08, godz. 15:18 Marcin Baniak o tym, czy na ambitnej literaturze da się jeszcze zarabiać Czy na ambitnej literaturze da się jeszcze zarabiać? O tym rozmawialiśmy z Marcinem Baniakiem z Wydawnictwa Literackiego, które wyróżnia się na polskim… » więcej 2021-11-05, godz. 11:30 Albert Ogiolda o tym, jest prawda o polskich kibicach Na ekrany polskich kin wszedł niedawno film "Furioza" opowiadający o ultrasach, czyli najbardziej zagorzałych kibicach, co wywołało ponownie dyskusję na… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »