Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-07-06, godz. 14:04 Jacek Boczar o tym, co można robić w wakacje w lesie i czy jest to bezpieczne O tym co można robić w wakacje w lesie i czy jest to bezpieczne opowiedział w dzisiejszym programie Jacek Boczar z Nadleśnictwa Opole. » więcej 2021-07-05, godz. 11:03 Tomasz Turba o tym, jak można się zabezpieczyć przed włamaniami na skrzynki mailowe W ostatnich dniach głośno było o hakerskich włamaniach na skrzynki pocztowe urzędników i polityków. Sprawdzimy jak można się zabezpieczyć przed tego… » więcej 2021-07-02, godz. 14:40 Katarzyna Kownacka z OCRG o wsparciu firm stawiających na innowacje Słowo "innowacje" odmieniane jest dziś na tysiąc sposobów. Nic dziwnego, bo tylko firmy które nadążają, a nawet wyprzedzają rozwój technologiczny, mają… » więcej 2021-07-01, godz. 15:27 Mariusz Sobkowiak o pierwszym numerze „Imaginarium Opolskiego” Niedawno ukazał się pierwszy numer „Imaginarium Opolskiego” , a już rozpoczęło się zbieranie tekstów do kolejnego. O tej ciekawej inicjatywie opowiedział… » więcej 2021-06-30, godz. 13:39 Mirela Urlich o chęci działania na rzecz wspólnego dobra w czasie pandemii Czy pandemia osłabiła naszą chęć działania na rzecz wspólnego dobra? O tym opowiadała Mirela Urlich z Centrum Dialogu Obywatelskiego w Opolu. » więcej 2021-06-29, godz. 13:50 Tomasz Ciecierski o tym, jaki stosunek do broni mają Polacy Dla jednych to narzędzie zabijania, dla innych gwarancja niezależności. Jaki stosunek do broni mają Polacy i czym się różnią w tym zakresie od innych nacji?… » więcej 2021-06-25, godz. 16:53 O wątkach mniejszości w popularnych serialach rozmawiamy ze znawcą mediów prof. Kamilem Minknerem W popularnych serialach ostatnich lat pojawia się wątek mniejszości: etnicznych, religijnych, kulturowych. Kwintesencją tego trendu jest "Midnight sun", gdzie… » więcej 2021-06-24, godz. 13:36 Bernadetta Warchał o tym, co opolskie muzea przygotowały na Noc Kultury Noc Kultury ma wielu wielbicieli, a po dłuższej przerwie pewnie będzie ich więcej. W tym roku opolskie muzea przygotowały się więc szczególnie starannie… » więcej 2021-06-23, godz. 14:55 Joanna Raźniewska o tym, co, nieuchronnie, zmieni się w pracy nauczyciela po pandemii Dwie trzecie pytanych nauczycieli uważa, że w czasie pandemii obniżył się prestiż ich zawodu - wynika z raportu Fundacji Orange. Skąd takie poczucie i co… » więcej 2021-06-22, godz. 10:51 Dr hab. inż. Edyta Rosłon-Szeryńska o tym czy Polacy chorują na dendrofobię? Czy Polacy chorują na dendrofobię? Takie pytanie padło na portalu gdansk.naszemiasto.pl. Mam podobne obawy, patrząc z jaką łatwością pozbawiamy się drzew… » więcej
910111213
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »