Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego O…
2021-02-21, 08:30 Autor: Joanna Matlak

Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny

Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
- Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta do odbiorcy i skrócić łańcuch dostaw – powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Antoni Konopka, wicemarszałek województwa.
Uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku.

- Ten pomysł narodził się w krajach skandynawskich, w Szwecji, i chodzi o to, żeby poprzez tych którzy gotują, częstują, zapraszają gości do swoich lokali i gospodarstw stworzyć sieć w której wykorzystuje się lokalne produkty i promuje je.

Dodajmy, że członkami sieci są firmy, gospodarstwa, rolnicy, sprzedawcy czy firmy cateringowe. Po spełnieniu określonych kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

- Taka sieć funkcjonuje w 13 krajach Europy, nie tylko w Unii Europejskiej i w 11 województwach naszego kraju. My mamy już 79 członków w tej sieci - dodaje Antoni Konopka.

Zobacz także

2021-03-06, godz. 08:45 Piotr Ciona o XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Piotr Ciona, zastępca dyrektora KRUS w Opolu, który przedstawił szczegóły kolejnego konkursu skierowanego… » więcej 2021-02-28, godz. 08:25 Damian Kolarczyk o tym, dlaczego Park Naukowo Technologiczny przystąpił do Polskiej Chmury Park Naukowo-Technologiczny w Opolu dołączył do Polskiej Chmury. - Polska Chmura to porozumienie wiodących dostawców usług chmurowych - wyjaśnił w porannej… » więcej 2021-02-27, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, jak wyglądały szkolenia kandydatów na rotmistrzów Monika Bartel z Urzędu Statystycznego Dobiegają końca szkolenia kandydatów na rachmistrzów. W województwie opolskim rachmistrzów potrzeba około 400, zgłosiło… » więcej 2021-02-21, godz. 08:30 Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny - Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta… » więcej 2021-02-20, godz. 08:30 Agnieszka Okupniak o konkursie "Opolska Marka" - Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów usług, inicjatyw pracodawców z regionu ale też szeroka promocja przedsiębiorców – mówiła w porannej… » więcej 2021-02-14, godz. 08:25 Aleksander Iszczuk o rankingu najlepszych szkół średnich, w którym wysoko uplasowały się dwa licea i dwa technika… - Jest niewątpliwie trudniej, ale konkursy i olimpiady są nadal organizowane - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" Aleksander Iszczuk, naczelnik… » więcej 2021-02-13, godz. 08:25 Bernard Gaida o międzynarodowej inicjatywie obywatelskiej Minority SafePak odnośnie praw mniejszości Ponad milion podpisów zebranych w całej Unii Europejskiej nie pomogło. Inicjatywa obywatelska stworzona w Federacyjnej Unii Narodowości Europejskich nie została… » więcej 2021-02-07, godz. 08:35 Maciej Kalski o projekcie „Opolskie staże z PO WER-em” – Cel projektu jest taki, by poprzez udział w stażu zawodowym, trwającym do 6 miesięcy, zainteresowani podnieśli swoje kompetencje i kwalifikacje zawodowe… » więcej 2021-02-06, godz. 08:35 Monika Bartel o tym, jakie warunki trzeba spełnić by pracować przy Narodowym Spisie Ludności i Mieszkań – Do głównych zadań rachmistrza spisowego będzie należeć przeprowadzenie wywiadów bezpośrednich lub telefonicznych w zależności od aktualnej sytuacji… » więcej 2021-01-31, godz. 08:27 Małgorzata Kozak o bezpłatnym dowozie osób starszych na miejsce szczepień przeciw COVID-19 - 20 osób poprosiło Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie o pomoc w dotarciu do punktu szczepień. To niewiele. 10 osób to byli seniorzy o znacznym stopniu niepełnosprawności… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »