Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Dawid Drożdż o jubileuszu, sukcesach i działalności…
2020-07-31, 09:10 Autor: Witold Żurawicki

Dawid Drożdż o jubileuszu, sukcesach i działalności Polskiego Czerwonego Krzyża

Dawid Drożdż o jubileuszu, sukcesach i działalności Polskiego Czerwonego Krzyża
- Jak każde stowarzyszenie co cztery lata mamy zjazd sprawozdawczo – wyborczy, który podsumowuje działalność, wybiera nowe władzy i wytycza kierunki działania na przyszłość- powiedział Dawid Drożdż, dyrektor Biura Zarządu Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Opolu.
Także na ostatnim zmieniono prezesa – z funkcji odeszła Elwira Bury, która kierowała organizacją przez ponad 20 lat. Nowym prezesem został dr Mirosłąw Małowski.

- Jesteśmy jednym z najstarszych stowarzyszeń, częścią Międzynarodowego Ruchu Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca – poinformował Dawid Drożdż.

Przypomniał, że honorowe krwiodawstwo to wycinek działalności PCK, który zajmuje się między innymi dożywianiem dzieci i bezdomnych, opieką nad osobami tego wymagającymi, najczęściej unieruchomionymi w domach różnymi chorobami.

- Nie da się tego zrobić zdalnie – zastrzegł nasz gość, podkreślając wagę pomocy opiekuńczej świadczonej przez wolontariuszy.

W regionie wolontariuszy PCK jest około 3,5 tysiąca. I co najważniejsze: pandemia wcale nie ograniczyła empatii wśród opolan, którzy nadal garną się po prostu do pomagania innym.
Dawid Drożdż o jubileuszu, sukcesach i działalności Polskiego Czerwonego Krzyża

Zobacz także

2021-03-27, godz. 08:30 Maciej Stefański o drugiej edycji naboru programu Moja Woda Program Moja Woda cieszy się w regionie dużym zainteresowaniem. W poniedziałek 22 marca ruszył drugi nabór wniosków. - Po niecałym tygodniu naboru mamy… » więcej 2021-03-21, godz. 09:00 Monika Bartel o szczegółach Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań Wielkimi krokami zbliża się Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań, porannego gościa zapytaliśmy więc o szczegóły. Monika Bartel, rzecznik Urzędu… » więcej 2021-03-20, godz. 09:00 Teresa Barańska o ostatniej debacie w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej i konkursie dla samorządów Pro Familia… Gościem porannej rozmowy była wicewojewoda opolski Teresa Barańska, którą zapytaliśmy o ostatnią debatę w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej… » więcej 2021-03-14, godz. 08:35 Monika Bartel o tym, jak dokonać Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań przez internet Za dwa tygodnie rozpocznie się Narodowy Spis Powszechny Spis Ludności i Mieszkań. - 1 kwietnia na stronie spis.gov.pl zostanie udostępniona aplikacja spisowa… » więcej 2021-03-13, godz. 08:35 Marek Tomków o zestawieniu najbardziej wpływowych osób w systemie ochrony zdrowia a także o szczepionkach przeciwko… Marek Tomków prezes Prezes Opolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej i wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej awansował na 46. miejsce w rankingu najbardziej wpływowych… » więcej 2021-03-07, godz. 08:45 Michał Kramarz o aplikacji "Opole Plus" Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Michał Kramarz, zastępca naczelnika Biura Obsługi Inwestora w Urzędzie Miasta Opola, który opowiadał o… » więcej 2021-03-06, godz. 08:45 Piotr Ciona o XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Piotr Ciona, zastępca dyrektora KRUS w Opolu, który przedstawił szczegóły kolejnego konkursu skierowanego… » więcej 2021-02-28, godz. 08:25 Damian Kolarczyk o tym, dlaczego Park Naukowo Technologiczny przystąpił do Polskiej Chmury Park Naukowo-Technologiczny w Opolu dołączył do Polskiej Chmury. - Polska Chmura to porozumienie wiodących dostawców usług chmurowych - wyjaśnił w porannej… » więcej 2021-02-27, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, jak wyglądały szkolenia kandydatów na rotmistrzów Monika Bartel z Urzędu Statystycznego Dobiegają końca szkolenia kandydatów na rachmistrzów. W województwie opolskim rachmistrzów potrzeba około 400, zgłosiło… » więcej 2021-02-21, godz. 08:30 Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny - Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta… » więcej
7891011
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »