Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-06-21, godz. 14:56 Janusz Skop, miłośnik Kopic, mówi o przyszłości tego miejsca. Choć sam zamek w Kopicach wciąż jest ruiną, to wokół tego, niegdyś pięknego, zabytku sporo się będzie działo. Do spaceru po parku w pobliże pałacu… » więcej 2021-06-17, godz. 13:26 Rafał Parvi o tym, jak wygląda sytuacja gospodarcza naszego kraju z perspektywy przeciętnego obywatela Niemal połowa polskich firm zadłużyła się w czasie pandemii, gwałtownie wzrasta inflacja. Tymczasem niektórzy eksperci twierdzą, że polska gospodarka… » więcej 2021-06-16, godz. 14:49 Krzysztof Bieńkowski o festiwalu food trucków Jedzenie z ciężarówki nie brzmi nobliwie, ale food truck to co innego! Nie chodzi przecież tylko o to, by zaspokoić głód. Przyjazdom barwnych wozów towarzyszy… » więcej 2021-06-15, godz. 17:46 Olaf Józefowski o sprzątaniu przestrzeni publicznej Audycję "Trendy i owędy" odwiedził prezes Stowarzyszenia Wolnej Herbaty w Katowicach opowiedział o ciekawej akcji, gdzie wolontariusze z mieszkańcami uprzątnęli… » więcej 2021-06-15, godz. 17:40 Marek Froelich prezes Izby Rolniczej w Opolu o ekologicznym rolnictwie Unia Europejska stawia na ekologiczne rolnictwo. Rolnicy, którzy zdecydują się zmodernizować, pod tym kątem, swoją działalność mogą liczyć na duże… » więcej 2021-06-14, godz. 20:23 Dariusz Krawiec o tym, czy ratownik WOPR się nudzi Czy ratownik się nudzi? Oczywiście to pytanie jest prowokacyjne, ale czasami zastanawiamy się nad tym, bo przecież dramatycznych wydarzeń w polskich akwenach… » więcej 2021-06-10, godz. 13:44 Dr hab. Tomasz Grzyb o tym co Nasza Klasa wniosła do życia Polaków Dr hab. Tomasz Grzyb skomentuje zapowiedź zamknięcia Naszej Klasy, czyli serwisu od którego zaczęła się na dobre przygoda Polaków z mediami społeczno… » więcej 2021-06-09, godz. 14:43 Dr Roman Śmietański o konferencji o rzemiośle - CILRAID 2020 W drugiej godzinie audycji naszym gościem był dr Roman Śmietański, który opowiedział o konferencji o rzemiośle - CILRAID 2020, której Radio Opole jest… » więcej 2021-06-09, godz. 14:40 Dr inż. Arkadiusz Gardecki o zacieraniu się na naszych oczach granicy pomiędzy fantazją, a naukową rzeczywistośc… Dr inż. Arkadiusz Gardecki z Politechniki Opolskiej opowiedział w dzisiejszym programie o zacieraniu się na naszych oczach granicy pomiędzy fantazją, a naukową… » więcej 2021-06-08, godz. 14:53 Michał Wojczyszyn o najbliższym spotkaniu z cyklu startup-mixer W dzisiejszym programie Michał Wojczyszyn z Parku Naukowo-Technologicznego zaprosił na najbliższy startup-mixer. » więcej
1011121314
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »