Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-07-26, godz. 13:52 Andrzej Jakiel o rynku nieruchomości oraz inwestycjach w bazę turystyczną O rynku nieruchomości oraz inwestycjach w bazę turystyczną opowiedział w poniedziałkowej audycji "Trendy i owędy" Andrzej Jakiel, przewodniczący Opolskiego… » więcej 2021-07-23, godz. 08:20 Marek Tenczyński o polskim rzemiośle Gościem audycji "Trendy i owędy" był Marek Tenczyński, członek Polskiej Komisji Akredytacyjnej, z którym rozmawialiśmy m.in. o inicjatywach zmierzających… » więcej 2021-07-19, godz. 15:05 Red. Tomasz Wojtyłko o tegorocznym festiwalu w Jarocinie Czy festiwal w Jarocinie otwiera nowy sezon koncertowy, post-pandemiczny w Polsce i na świecie. Jak można o siebie zadbać wybierając się w najbliższych tygodniach… » więcej 2021-07-16, godz. 14:57 Halina Palmer-Piestrak o tym, jak pandemia wpłynęła na program Erasmus Pandemia spowodowała, że musieliśmy ograniczyć naszą mobilność. Jak to wpłynęło na bardzo popularny wśród studentów program Erasmus? Opowiedziała… » więcej 2021-07-14, godz. 12:32 Aleksandra Szubryt zaprasza na kolejne spotkanie w ramach Akademii PNT w Opolu. Temat to "Cyberbezpieczeństwo i firmy… Cyberbezpieczeństwo i firmy rodzinne - to temat kolejnego otwartego spotkania w ramach Akademii PNT w Opolu. Zaprasza na nie Aleksandra Szubryt - kierownik Inkubatora… » więcej 2021-07-13, godz. 15:44 Piotr Oliwa o tym, koegzystencja hulajnóg i rowerów na ścieżkach rowerowych przebiega bez problemów Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce hulajnogi, którym ustawodawca przyznał też odpowiednie prawa. To m.in. prawo do korzystania ze ścieżek… » więcej 2021-07-12, godz. 14:23 Olga Welcer-Hrycaj o tym, co i dlaczego może zostać objęte ochroną patentową Czy dźwięk powstający przy otwieraniu puszki z napojem wraz z następującymi po nim ciszą i musowaniem może zostać objęty ochroną patentową? Odpowiedzi… » więcej 2021-07-09, godz. 14:08 Dr Mateusz Antczak o pracach wykopaliskowych prowadzonych w Krasiejowie. Lato to gorący czas dla paleontologów prowadzących wykopaliska w Krasiejowie. O tych pracach i ostatnich odkryciach opowiadał dr Mateusz Antczak. » więcej 2021-07-08, godz. 14:33 Paulina Pastuszenko o rozkwicie działalności edukacyjnej w internecie Jednym z charakterystycznych zjawisk jakie przyniosła pandemia w wymiarze społecznym jest rozkwit działalności edukacyjnej w internecie. Brak kontaktu z "żywym"… » więcej 2021-07-07, godz. 12:07 Beata Stępniak zaprasza na wystawę pt. "Z wizytą u Bojków”, która pojawiła się dziś w Galerii WuBePe w Opolu Gościem dzisiejszego programu była Beata Stępniak z Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Opolu, która zaprosiła nas na dwie bardzo ciekawe wystawy. Z wizytą… » więcej
89101112
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »