Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz Fronckiewicz o ciekawostkach kulinarnych z…
2023-02-27, 10:30 Autor: Beata Granatowska

Tomasz Fronckiewicz o ciekawostkach kulinarnych z naszego stołu

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Od kiedy w polskim jadłospisie są ziemniaki i czy to Bona sprowadziła do nas pomidory? Wbrew powszechnemu przekonaniu, pierwsze pojawiły się dość późno, a żona Zygmunta Starego, choć wiele jej zawdzięczamy, nie przywiozła z Włoch pomidorów, bo ich nie znała. O ciekawostkach kulinarnych z naszego stołu rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.

Zobacz także

2023-06-01, godz. 14:00 Agnieszka Włoch o dobrociach płynących z dziecięcych "zabaw" w teatr Opolskie konfrontacje teatralne trwają w najlepsze, a my już wybiegamy w przyszłość, ponieważ zbliża się bowiem przegląd teatrów dziecięcych Miniatury… » więcej 2023-05-31, godz. 13:34 Katarzyna Szustak z Fundacji Avalon o dyskryminacji osób z niepełnosprawnościami Katarzyna Szustak z fundacji Avalon opowiedziała o problemach osób z niepełnosprawnościami i przedstawiła najnowszy raport nt. "Dyskryminacji osób z nie… » więcej 2023-05-30, godz. 12:43 "Poczytaj mi Tato", dlaczego tak ważne jest czytanie dzieciom nie tylko przez mamy Wielu z nas pamięta hasło z książek dla dzieci "Poczytaj mi Mamo". Fundacja Powszechnego Czytania przekonuje, że Tata też powinien uczestniczyć w tym zajęciu… » więcej 2023-05-29, godz. 15:00 Tomasz Fronckiewicz o wpływie plastiku na pożywienie i nie tylko W dzisiejszych czasach ważne jest nie tylko to, co się je, ale w czym to się przygotowuje i przechowuje. Co prawda nie używamy, jak nasi dawni przodkowie… » więcej 2023-05-25, godz. 14:13 Anna Opałka i Piotr Opałka o międzynarodowym projekcie w Nysie Studenci z kilku krajów pojawią się wkrótce w Nysie, aby poznać okoliczne zabytki, między innymi zamek w Niemodlinie. Ale ich pobyt nie będzie polegał… » więcej 2023-05-25, godz. 15:13 Roman Jabłoński o tym jak ważną rolę pełni elastyczność w pracy architekta Jak architekci dostosowują swoje projekty do warunków zewnętrznych np. klimatu, ukształtowania terenu? Opowiedział o tym, na przykładzie budownictwa w Izraelu… » więcej 2023-05-24, godz. 15:17 Jerzy Koch o niderlandzkiej literaturze Znajomość literatury niderlandzkiej w Polsce jest niewielka, częściowo dlatego, że jest trudno dostępna. Ostatnio na naszym rynku pojawiły się dwie pozycje… » więcej 2023-05-23, godz. 11:49 Tomasz Grzyb o "seksualizacji" młodych ludzi Ostatnio w przestrzeni publicznej popularne stało się słowo "seksualizacja". Minister edukacji np. nie chce, by pojawiała się w szkołach z czego można wnioskować… » więcej 2023-05-22, godz. 13:06 Tomasz Fronckiewicz o przetworzonej żywności Żywność przetworzona - przestrzegają przed nią lekarze i dietetycy, ale co to właściwie znaczy? Gotowanie, pieczenie - to przecież także czynności przetwarzania… » więcej 2023-05-19, godz. 08:26 O korzyściach i ciemnych stronach sztucznej inteligencji Choć specjaliści zapewniają, że obawy związane z rozwojem sztucznej inteligencji są przesadzone i wynikają z wizji przedstawianej przez literaturę i kino… » więcej
2526272829
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »