Radio Opole » Niedzielna Loża Radiowa » Aktualności » Krzysztof Barabosz w 'Świątecznej Loży Radiowej'…
2021-12-26, 12:01 Autor: Aneta Skomorowska-Kobza

Krzysztof Barabosz w "Świątecznej Loży Radiowej" 26 grudnia 2021 r.

"Świąteczna Loża Radiowa" Krzysztof Barabosz na 26.12.2021)
Kawa uważana, za najdroższą na świecie, wcale nie jest najdroższa, ani najsmaczniejsza. To tylko mit i marketing zakrojony na szeroką skalę. Kawa po turecku zwana "zalewajką" lub "plujką" nie powinna, wbrew obiegowej opinii" być zalewana wrzątkiem bo będzie przeparzona! W kawie rozpuszczalnej kawy raczej nie znajdziemy, a co w niej jest? Lepiej nie pytać!
Więc co podać gościom, którzy odwiedzą nas w drugi dzień świąt, lub z innej okazji? Jak zaparzyć kawę, żeby nie uciekły z niej wszystkie wyjątkowe aromaty i żeby była po prostu smaczna? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, a proces parzenia kawy w domu jeszcze łatwiejszy! Przekonajcie się sami słuchając rozmowy z Krzysztofem Baraboszem, wielokrotnym head baristą brew baru podczas Mistrzostw Świata Baristów, który pisze doktorat wdrożeniowy, dotyczący relatywności struktury i jej wpływu na profile wypalania ziaren kawy w korelacji z jakością sensoryczną.

Rozmawialiśmy także o naukowym podejściu do wypalania kawy i o wynalazku, maszynie do parzenia kawy na zimno, która zaczyna podbijać świat, a powstała w wyniku badań naukowych gościa Radia Opole.

Zobacz także

2022-05-29, godz. 12:21 "Niedzielna Loża Radiowa" z 29 maja 2022 r. – zobacz i posłuchaj! [FILM] Na ostatnim posiedzeniu Sejm przyjął nowelizację ustawy o Sądzie Najwyższym. 231 posłów było "za", "przeciw" 208, a 13 wstrzymało się od głosu. Nowela… » więcej 2022-05-22, godz. 12:09 "Niedzielna Loża Radiowa" z 22 maja 2022 r. – zobacz i posłuchaj! [FILM] Tym razem w Niedzielnej Loży Radowej dużo było o pieniądzach. Tych z Unii Europejskiej jakie ma dostać Polska na pomoc uchodźcom z Ukrainy oraz w ramach… » więcej 2022-05-15, godz. 12:22 "Niedzielna Loża Radiowa" z 15 maja 2022 r. – zobacz i posłuchaj! [FILM] W Niedzielnej Loży Radiowej z opolskimi politykami rozmawialiśmy o ponownym powołaniu na funkcję prezesa prof. Adama Glapińskiego. W ubiegły czwartek zdecydowała… » więcej 2022-05-08, godz. 12:43 "Niedzielna Loża Radiowa" z 8 maja 2022 r. – zobacz i posłuchaj! W Niedzielnej Loży Radiowej politycy dyskutowali o wynikach sondażu, według którego blisko 57% pytanych popiera udział polskich żołnierzy w misji pokojowej… » więcej 2022-05-03, godz. 12:01 "Świąteczna Loża Radiowa" z 3 maja 2022 r. - zobacz i posłuchaj Oprócz 231. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja, dzisiaj jest także 101. rocznica wybuchu III Powstania Śląskiego. Rozpoczęło się ono w nocy z 2-3 maja… » więcej 2022-05-01, godz. 12:00 Prof. Piotr Pałys "Świąteczna Loża Radiowa" z 1 maja 2022 r. W drugiej części spojrzeliśmy na historię Święta Pracy. Skąd się wzięło i jak ewoluowało na przestrzeni lat? O tym powiadał prof. Piotr Pałys z Instytutu… » więcej 2022-05-01, godz. 12:00 Wojciech Rajchel i Paweł Kampa "Świąteczna Loża Radiowa" z 1 maja 2022 r. O tym jak zmieniają się obchody Święta Pracy, jakie wyzwania stoją przed rynkiem pracy i postulatach związków zawodowych rozmawialiśmy z Wojciechem Rajchlem… » więcej 2022-04-24, godz. 12:26 "Niedzielna Loża Radiowa" z 24 kwietnia 2022 r. – zobacz i posłuchaj! Polska nie otrzymała jeszcze funduszy z Unii Europejskiej na pomoc uchodźcom - to pierwszy z tematów programu. W drugiej części politycy dyskutowali o wyborach… » więcej 2022-04-18, godz. 12:10 "Świąteczna Loża Radiowa" z 18 kwietnia 2022 r. Śmigus Dyngus, Lany Poniedziałek, Poniedziałek Wielkanocny - nazw wiele, ale łączy je jedno: tego dnia obecna jest wśród nas tradycja oblewania się wodą… » więcej 2022-04-17, godz. 12:10 "Świąteczna Loża Radiowa" o polskich i ukraińskich zwyczajach Wielkanocnych (17 kwietnia 2022 r.) W Świątecznej Loży Radiowej rozmawialiśmy o świętach w Polsce i w Ukrainie. Wielkanoc obchodzona jest w dwóch różnych terminach i to największa różnica… » więcej
89101112
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »