Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta…
2020-10-17, 08:35 Autor: Joanna Matlak

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności
- Te dwa dni się ze sobą wiążą - powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy Jan Burniak, prezes Banku Żywności w Opolu. Rozmawialiśmy bowiem o Światowym Dniu Żywności, który był w piątek i o Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem, który przypada na sobotę.

- Określa się, że 1,2 mld ludzi na świecie za mniej niż dolara dziennie. W Polsce to też bardzo dużo ludzi. Było ich 1 mln 600 tysięcy, ostatnio ta liczba wzrosła do 2 milionów – mówił nasz gość. – W naszym regionie sytuacja też jest nieciekawa, bo około 60 tys. osób jest na garnuszku pomocy społecznej – mówił Jan Burniak.


- My pomagamy osobom, które mają dochód na osobę większy o 100% niż określa ustawa o pomocy społecznej, więc możemy pomóc większej ilości ludzi. Większość naszych beneficjentów to ośrodki pomocy społecznej, które rozdają żywność podległym sobie osobom.


- Badania pokazują, że w Polsce marnujemy około 9 mln ton artykułów spożywczych. Około 53% jest niszczona przez konsumentów, dzieje się to na różnych etapach, bo część niszczy się w czasie produkcji czy też transporcie. Ale mnóstwo żywności się wyrzuca – powiedział Jan Burniak.

Zobacz także

2020-08-27, godz. 08:58 Agnieszka Rybka i Iwona Kirstein o działalności fundacji imienia Romana Kirsteina Iwona Kirstein i Agnieszka Rybka z fundacji imienia Romana Kirsteina - Fundacja powstała formalnie na początku roku i ona rozpoczęła działalność tak naprawdę… » więcej 2020-08-26, godz. 09:00 Monika Bartel z Urzędu Statystycznego w Opolu w rozmowie "W cztery oczy" - Jeśliby podsumować te dane zbiorczo, to budżety jednostek samorządu terytorialnego zamknęły się w 2019 roku deficytem, który wyniósł 113 mln złotych… » więcej 2020-08-25, godz. 09:46 Mirosław Śnigórski o przygotowaniach do nowego roku szkolnego w czasach pandemii Mirosław Śnigórski, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 w Opolu - Absolutnie nie jesteśmy przygotowani na przyjęcie uczniów, ponieważ mamy być przygotowani… » więcej 2020-08-24, godz. 10:35 Antoni Konopka w porannej rozmowie "W cztery oczy" - Mamy prawie 650 projektów z całego województwa i to ważne, żeby uwzględnić potrzeby nie tylko samorządów, ale też jednostek, gmin, Wód Polskich czy… » więcej 2020-08-23, godz. 09:02 Robert Walczak o wędkowaniu na Opolszczyźnie - Większość gatunków ryb popularnych żyjących w naszych wodach nie ma obecnie okresów ochronnych, więc można teraz łowić wszystko - poinformował Robert… » więcej 2020-08-22, godz. 09:02 Stanisław Firlik o właściwej opiece naszych pupili podczas upałów Starajmy się - Jeśli jest bardzo gorąco to nasze zwierzątka są w gorszej sytuacji od nas - stwierdził lekarz weterynarii dr Stanisław Firlik. » więcej 2020-08-21, godz. 08:34 Michał Siek o nauce w koronawirusowej rzeczywistości - Jestem po spotkaniu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, a dzisiaj rozpoczynamy naszą trasę i spotkania, dziś Kluczbork i Olesno - powiedział w porannej rozmowie… » więcej 2020-08-20, godz. 09:47 Zuzanna Donath-Kasiura o rocznym zjeździe delegatów TSKN Zuzanna Donath-Kasiura, sekretarz TSKN - Nasze spotkanie miało odbyć się w maju, ale ze względu na sytuację pandemiczną może odbyć się dopiero teraz… » więcej 2020-08-19, godz. 08:07 Jerzy Czerwiński o rezygnacji ze stanowiska ministra zdrowia prof. Łukasza Szumowskiego Jerzy Czerwiński, senator PiS - Szkoda. Ja żałuję i byłem zaskoczony, ale mam nadzieję, że wiedza i doświadczenie prof. Szumowskiego będą wykorzystywane… » więcej 2020-08-18, godz. 09:54 Beniamin Godyla o podwyżkach dla posłów, senatorów, ministrów, prezydenta i Pierwszej Damy - Wszystko działo się w ekspresowym tempie. Mieliśmy posiedzenie od wtorku do czwartku, wiedzieliśmy, że coś ma być na ten temat ustalane, ale nikt nie… » więcej
2223242526
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »