Radio Opole » Kreatywnie i aktywnie » Posłuchaj: » O wodnych zabawach i zielonych muffinach tenora od…
2024-04-01, 09:30 Autor: Żaneta Plotnik-Krumpietz

O wodnych zabawach i zielonych muffinach tenora od kuchni (zobacz przepis!)

[fot. https://pixabay.com/pl]
[fot. https://pixabay.com/pl]
Bartek Nowak [fot. archiwum prywatne]
Bartek Nowak [fot. archiwum prywatne]
2024-04-01, 09:30

BABECZKI LEŚNY MECH - przepis

SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 babeczek
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju

KREM ŚMIETANKOWY:
250 g mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 36%
4 – 5 łyżek cukru pudru
Sok z cytryny

Szpinak mrożony rozmrożony i na sitku odciskamy nadmiar wody lub
szpinak świeży blanszujemy w gorącej wodzie i odsączamy na sitku.

Blendujemy szpinak z olejem. Mikserem ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Wąskim strumieniem dodajemy olej ze szpinakiem. Następnie ręcznie łączymy masę z przesianą mąką z proszkiem. Przekładamy do papilotek i pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach.

Składniki kremu ubijamy razem mikserem lub trzepaczką. Wykładamy krem na przestudzone muffinki, dekorujemy świeżymi owocami!
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »