SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 babeczek
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju
KREM ŚMIETANKOWY:
250 g mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 36%
4 – 5 łyżek cukru pudru
Sok z cytryny
Szpinak mrożony rozmrożony i na sitku odciskamy nadmiar wody lub
szpinak świeży blanszujemy w gorącej wodzie i odsączamy na sitku.
Blendujemy szpinak z olejem. Mikserem ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Wąskim strumieniem dodajemy olej ze szpinakiem. Następnie ręcznie łączymy masę z przesianą mąką z proszkiem. Przekładamy do papilotek i pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach.
Składniki kremu ubijamy razem mikserem lub trzepaczką. Wykładamy krem na przestudzone muffinki, dekorujemy świeżymi owocami!