Radio Opole » Chcę wyjechać na wieś... » Relacje z wakacyjnej trasy Radia Opole

Relacje z wakacyjnej trasy Radia Opole

2020-09-16, 15:50 Autor: Katarzyna Zawadzka

Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM]

Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Marek Kochajkiewicz gościem audycji Katarzyny Zawadzkiej
Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus tahini z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i borówki amerykańskiej. Brzmi dobrze?


PRZEPIS:

Tahini to pasta na bazie sezamu. Jeśli sami ją wykonujemy, to nasiona delikatnie prażymy na patelni, odstawiamy na chwilę i blendujemy w blenderze stojącym (minimum 1100 watt) do uzyskania konsystencji kremu i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym greckim i łyżką miodu (tutaj proszę indywidualnie podejść do preferencji smakowych, mogą być 2 łyżki). Później przekładamy na talerz, posypujemy płatkami owsianych, borówką amerykańską i orzechami (aby wydobyć ciekawsze nuty z orzechów proponuję delikatnie podprażyć na patelni).

Nakładamy do miseczki: 3 łyżki tahini, jogurt naturalny grecki (200 gramów), miód (1 łyżka), garść płatków owsianych, garść orzechów włoskich i garść borówki amerykańskiej. Smacznego!

Zobacz także

1234
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »