Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'Zapiskach wariatki' rozmawiamy z autorką książki…
2022-09-21, 13:35 Autor: Beata Granatowska (oprac. AL)

O "Zapiskach wariatki" rozmawiamy z autorką książki Aleksandrą Młynarczyk-Gemzą

Aleksandra Młynarczyk-Gemza [fot. Michał Lichtański]
Aleksandra Młynarczyk-Gemza [fot. Michał Lichtański]
Mimo wielu akcji uświadamiających, Polacy chorzy psychicznie wciąż są stygmatyzowani. Czubek, świr, porąbany - to niektóre z paskudnych epitetów rzucanych pod ich adresem. A jednak próbują żyć i funkcjonować w społeczeństwie. Niebawem ukaże się książka, której bohaterką jest kobieta cierpiąca na schizofrenię. O "Zapiskach wariatki" rozmawialiśmy z autorką, Aleksandrą Młynarczyk-Gemzą.

Zobacz także

2022-11-06, godz. 17:50 O tym, co planują w najbliższym czasie opolscy ułani, opowiedzieli Andrzej Wróblewski i Cezary Popko Święto Niepodległości będzie okazją do przypomnienia, jak ważną rolę pełniła w II RP kawaleria. W Opolu odbędzie się parada członków Stowarzyszenia… » więcej 2022-11-03, godz. 13:27 O innowacyjnych bateriach rozmawiamy z prof. Krzysztofem Ficem Magazynowanie energii i przechodzenie zasilania z jednego paliwa na drugie to obecnie szczególnie "gorące" tematy. Od wielu lat naukowcy pracują także nad… » więcej 2022-11-02, godz. 13:48 Znany karykaturzysta i opolski poeta gośćmi audycji Beaty Granatowskiej Ryszard Druch to znany opolski karykaturzysta, który choć od dawna mieszka w USA, żywo interesuje się sprawami polskimi i opolskimi, komentując je na swój… » więcej 2022-10-29, godz. 13:36 Plakat i efekty specjalne - o ważnych elementach kinematografii rozmawiamy z Dariuszem Romanowskim Czy film mógłby istnieć bez efektów specjalnych skoro towarzyszą mu od zarania kina? A bez plakatów?. Czas, gdy były dziełami sztuki co prawda minął… » więcej 2022-10-28, godz. 14:24 O metodach na konserwowanie żywności rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem Mimo szalejącej drożyzny, wciąż kupujemy za dużo, a potem różne produkty się marnują. Pora więc przypomnieć sobie metody naszych przodków na konserwowanie… » więcej 2022-10-26, godz. 20:14 Podjęła ryzyko utrzymania się z lepienia cudów z gliny. Z Dorotą Malinkiewicz o sztuce użytkowej Od 20 lat lepi różne cuda z gliny: anioły, kwiaty, opolskie kamieniczki i... Karolinki. Spod jej rąk wyszło popiersie marszałka Piłsudskiego, które zdobi… » więcej 2022-10-25, godz. 10:00 Z księdzem Arnoldem Drechslerem o tym, że wolontariuszy brakuje a ci, którzy są, czują się wypaleni Wolontariuszy brakuje a ci, którzy są, czują się wypaleni. Mimo wciąż głoszonych deklaracji o tym, jak szlachetne i potrzebne jest pomaganie innym, wolontariat… » więcej 2022-10-20, godz. 21:21 "Jesteśmy przygotowani na różne scenariusze, a jak będzie - zobaczymy" - prof. Waldemar Skomudek o kryzysie energe… W dobie kryzysu energetycznego szukamy oszczędności i alternatywnych źródeł energii. Pojawiają się różne ciekawe pomysły i technologiczne rozwiązania… » więcej 2022-10-19, godz. 21:14 Artur Owczarski o najnowszej książce i cajuńskiej kuchni Luizjana jest jak gumbo, tradycyjna potrawa tego stanu - twierdzi Artur Owczarski w swojej najnowszej książce: "to tygiel składników, miks smaków, mieszanka… » więcej 2022-10-18, godz. 10:21 Uprawia narciarstwo ekstremalne, lata paralotnią i kręci filmy. Peter Peru o o swoim barwnym życiu opowiedział w a… Peter Chrzanowski, pseudonim Peter Peru, uprawia narciarstwo ekstremalne, lata paralotnią i kręci filmy. Ostatnio wydał książkę o swoich przygodach, którą… » więcej
4445464748
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »