Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-10-18, godz. 13:58 Martyna Dąbrowska i Joanna Żółtowska wydarzeniach MBP w Opolu z okazji 100. rocznicy urodzin Stanisława Lema Miejska Biblioteka Publiczna w Opolu także organizuje obchody 100. rocznicy urodzin Stanisława Lema, wybitnego twórcy literatury fantastycznonaukowej. O tym… » więcej 2021-10-14, godz. 15:34 Malwina Wójciak o modzie na tenisa Malwina Wójciak, tenisistka i trenerka opowiadała o modzie na tenisa, nawet w krajach bardzo egzotycznych oraz o klątwie US Open podobno ciążącej na zwy… » więcej 2021-10-13, godz. 14:37 Olaf Józefoski o życiu w zgodzie z naturą mieszkając w bloku Olaf Józefoski ze Stowarzyszenia Wolnej Herbaty opowiadał o tym, jak być w zgodzie z naturą mieszkając w... bloku. » więcej 2021-10-12, godz. 13:56 Tomasz Fronckiewicz o różnicach między ogrodem japońskim a chińskim oraz o tym, jak stworzyć namiastkę Dalekiego… Politechnika Opolska zapowiedziała, że utworzy na terenie kampusu ogród chiński. To kolejna instytucja stawiająca na orientalne akcenty w architekturze. Z… » więcej 2021-10-11, godz. 14:49 Tomasz Turba o tym czym są tokeny NFT i jak mogą wpłynąć na nasze życie Czym są tokeny NFT, które ostatnio wywołują takie poruszenie? Co oznacza zapowiedź Dody, że sprzeda swoje ciało po kawałku korzystając z tej właśnie… » więcej 2021-10-06, godz. 14:59 Roman Szczepanek o tym, czy w "tekściarstwie" też panują mody Czy "piosenka musi posiadać tekst"? Naszym gościem był dziś Roman Szczepanek, znany jako Graftmann. Rozmawialiśmy z nim o tym, czy w "tekściarstwie" też… » więcej 2021-10-05, godz. 15:03 Mirosław Słowiński o tym czy instytucja błazna bezpowrotnie odeszła w Przeszłość Mirosław Słowiński jest autorem książki "Błazen – dzieje postaci i motywu". Rozmawialiśmy z nim o tym czy instytucja błazna bezpowrotnie odeszła w … » więcej 2021-10-04, godz. 14:03 Dr Anna Czerner o upowszechnianiu debat oxfordzkich Coraz częściej słychać skargi, że nie potrafimy dyskutować bez wpadania w nadmierne emocje. Czy rozwiązaniem może być upowszechnienie debat oxfordzkich?… » więcej 2021-10-01, godz. 14:26 Izabela Jasińska o inicjatywie edukacyjnej „Muzeomobil” „Muzeomobil” rusza w trasę! To nowa inicjatywa edukacyjna Muzeum Śląska Opolskiego, o której opowiedziała nam przedstawicielka placówki Izabela Jasi… » więcej 2021-09-30, godz. 14:00 Tomasz Kunstler o tym, czy Opolszczyzna ma szansę stać się zagłębiem winiarskim O tradycjach związanych z winobranie opowiadał Tomasz Kunstler, którego pytaliśmy też o szanse Opolszczyny na powstanie zagłębia winiarskiego. » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »