Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-03-09, godz. 13:20 Dr hab. Grzegorz Kusza o tym, czy kiedyś ziemie na naszej planecie przestaną się nadawać do uprawy? Naszym rozmówcą był dr hab. Grzegorz Kusza, prof. UP z Zespołu Badawczego Ochrony Powierzchni Ziemi, z którym rozmawialiśmy m.in o roli drzew w naszym ekosystemie… » więcej 2021-03-08, godz. 14:07 Michał Drechny o zmianie stylu życia i nawyków Pandemia zmieniła nasz styl życia i nawyki. Czy te zmiany są wyłącznie na gorsze? Michał Drechny z poznańskiej firmy Komputronik przekonuje, w oparciu o… » więcej 2021-03-04, godz. 16:42 Katarzyna Gołębiowska-Jarek o muralach i innych ciekawych akcjach Stowarzyszenia Miłośników Chróściny Katarzyna Gołębiowska-Jarek, wójt gminy Dąbrowa, opowiedziała o muralach i innych ciekawych akcjach Stowarzyszenia Miłośników Chróściny. Rozmowę prowadzili… » więcej 2021-03-02, godz. 15:02 Jacek Boczar o możliwości spędzenia nocy w lesie W drugiej godzinie audycji gościliśmy Jacka Boczara z Lasów Państwowych, który zaprosił naszych słuchaczy do spędzenia nocy w... lesie. » więcej 2021-03-02, godz. 14:54 Prof. Grzegorz Królczyk o pierwszym w Polsce centrum projektowania uniwersalnego We wtorkowej audycji "trendy i owędy" prof. Grzegorz Królczyk, prorektor ds. nauki i rozwoju Politechniki Opolskiej opowiadał o pierwszym w Polsce centrum projektowania… » więcej 2021-03-01, godz. 15:03 Stanisław Płużański o swojej książce o żołnierzach podziemia niepodległościowego Kiedy myślimy dziś o żołnierzach podziemia niepodległościowego, na myśl przychodzą nam bitwy i potyczki zbrojnie, a rzadko zastanawiamy się jak wyglądało… » więcej 2021-02-25, godz. 14:27 Dr hab. Kazimierz Ożóg o roli szaleństwa w sztuce Mira Marcinów, tegoroczna laureatka Paszportu Polityki, która będzie gościła w sobotę w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Opolu i będzie z pewnością… » więcej 2021-02-24, godz. 14:41 Dr hab. Izabela Jasicka-Misiak o tym, czy "chemia" dodawana do żywności zawsze jest szkodliwa Czy dodatki do żywności, często zwane po prostu "chemią", są zawsze szkodliwe? Co dodaje się do produktów spożywczych i po co? Czy te dodatki nam szkodzą?… » więcej 2021-02-23, godz. 16:27 Grzegorz Kubaszko o powstającym filmie dokumentalnym "Od pomówienia do spalenia" Powstający film dokumentalny "Od pomówienia do spalenia" to opowieść o historii kobiet i dziewcząt z XVI-XVIII w., mieszkających w okolicach Nysy, Prudnika… » więcej
1920212223
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »