Knedle przygotowane według czeskiej receptury podczas warsztatów kulinarnych w prudnickim DPS [zdj. Jan Poniatyszyn]
W nowym cyklu Radia Opole pt. „Knedle z bigosem” postaramy się przybliżyć nie tylko czeską kuchnię, ale przyjacielskie relacje i kontakty łączące dzisiaj oba narody – niezależnie od dawnych waśni i politycznych urazów. A kwitnąca transgraniczna współpraca kulturalna, biznesowa i turystyczna najlepiej przekonuje, że Polacy i Czesi zapomnieli o tym, co złe.
Od czego zaczynamy? Oczywiście od knedli z bigosem i to dosłownie. A zwłaszcza od knedli, bo z bigosem znacznie lepiej sobie radzimy. Chociaż nasz gość, Krystyna Dubiel, przewodnik sudecki, zdecydowanie woli czeskie knedliki.
Tym razem o czeskich smakołykach opowie Roman Kamuda - tłumacz języka czeskiego, przewodnik turystyczny i organizator wycieczek.
Proponujemy też smakowitą rozmowę z Marią Rogucką – liderką odnowy wsi, która jest także sołtysem wsi Wilamowice. Miejscowość ta ma od 10 lat partnera – czeskie Vbrno.
„Knedle z bigosem”, czyli jak Czech z Polakiem wzajemnie pielęgnowali sąsiedztwo – w biznesie, kulturze, na turystycznym szlaku i w gospodzie. Był to codzienny cykl reporterskich wędrówek Radia Opole po obu stronach polsko-czeskiego pogranicza.
Cykl "Knedle z bigosem" był nadawany od 6 do 31.08.2018.
Od poniedziałku do piątku po godz. 9:40, 10:40 i 11:40 na "Knedle z bigosem" zapraszała Dorota Kłonowska. Cykl był prezentowany w paśmie "Ona i on". Do autorki można pisać na:dorota.kłonowska@radio.opole.pl