Radio Opole » Radio Opole w powiecie nyskim (DAB+) » Informacje z powiatu nyskiego

Informacje z powiatu nyskiego

2020-01-16, 20:00 Autor: Daniel Klimczak

Nysa: przyszli dietetycy kształcą się w nowoczesnej pracowni. "Wyposażenie nie odbiega od prawdziwych miejsc pracy"

Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Studenci kierunków dietetyka oraz psychofizyczne kształtowanie człowieka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie otrzymali do dyspozycji nową pracownię. Dzięki niej żacy mogą uczyć się przygotowywania smacznych, zdrowych i pełnowartościowych potraw.
W czasie zajęć, duży nacisk kładziony jest na warunki higieniczno-sanitarne. Jak zapewnia dr Marta Misiarz, adiunkt na wydziale nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej PWSZ, wyposażenie pracowni nie odbiega od tego, które młodzi ludzie zastaną w przyszłej pracy.

- Dokładamy wszelkich starań, aby warsztat pracy i całe zaplecze temu towarzyszące, spełniało standardy obowiązujące na rynku pracy. Aby absolwent opuszczający nasze mury nie potrzebował nie potrzebował konieczności adaptacyjnych, nowej wiedzy, umiejętności. On to wszystko nabywa tutaj - dodaje.

Nowe wyposażenie szybko znalazło uznanie w oczach studentów. Jak mówi Adrianna Włoch, zajęcia z jego wykorzystaniem są bardzo przydatne.

- Pracownia jest wyposażona w bardzo dobry sprzęt. Mamy wiele różnych możliwości, też możemy nauczyć się używać różnych sprzętów, które może nie są dostępne u każdego w domu.

- Nasza wiedza tutaj poszerzyła się, zmieniło się nasze postrzeganie gotowania. Wybraliśmy ten kierunek, bo była to nasza codzienność, a chcieliśmy dodatkowo poszerzyć naszą wiedzę - wskazuje Mateusz Wysota.

Dodajmy, że wśród dostępnego w pracowni sprzętu znajdują się między innymi grille, opiekacze, piece konwekcyjne przeznaczone do wypieku pieczywa i mięsa, a także urządzenia drobnego AGD.
Marta Misiarz
Marta Misiarz, Adrianna Włoch, Mateusz Wysota

Zobacz także

2023-12-05, godz. 15:00, Wiadomości z regionu "Trzeba zważyć korzyści i straty". Dyrektor Polregio w Radiu Opole o kursach Nysa - Wrocław z przesiadką w Brzegu - Wchodzące w życie od niedzieli (10.12) zmiany na linii kolejowej Nysa - Wrocław, zmieniające jeden kurs na przejazd dwuetapowy, z przesiadką w Brzegu, to jedyne możliwe rozwiązanie, by bezpiecznie 'dojechać' do zakupu nowych maszyn… » więcej 2023-12-05, godz. 13:35, Wiadomości z regionu Nysa nie chce przesiadek w pociągach do Wrocławia. Radni sprzeciwiają się planowanym zmianom Nysa domaga się pozostawienia bezpośrednich połączeń kolejowych z Wrocławiem. Na dzisiejszej (05.12) nadzwyczajnej sesji miejscy radni jednogłośnie poparli apel w tej sprawie. » więcej 2023-12-04, godz. 22:15, Wiadomości z regionu Niezadowolenie z likwidacji połączenia z Wrocławiem. Nyscy radni spotkają się na sesji nadzwyczajnej - Nikt nas wcześniej nie informował, że bezpośrednie połączenie kolejowe Nysy z Wrocławiem zniknie z rozkładu - mówi burmistrz Nysy Kordian Kolbiarz. » więcej 2023-12-03, godz. 21:57, Wiadomości z regionu Likwidacja bezpośredniego pociągu z Nysy do Wrocławia. Pasażerowie oburzeni Bezpośrednie połączenia kolejowe relacji Nysa - Wrocław Główny zostaną zlikwidowane. To oznacza duży kłopot między innymi dla mieszkańców Grodkowa, którzy będą musieli czekać na przesiadkę w Brzegu nawet do 50 minut. Podróż… » więcej 2023-11-30, godz. 20:10, Sport i turystyka Trzy punkty pojadą do Nysy. PSG Stal wygrała z Barkomem Lwów Kolejna wygrana siatkarzy PSG Stali Nysa. W meczu 9. kolejki rozgrywek PlusLigi drużyna z Opolszczyzny pokonała na wyjeździe Barkom Każany Lwów 3:1. Najlepszym zawodnikiem spotkania został uznany zdobywca 17 punktów Michał Gierżot… » więcej
82838485868788
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »