Radio Opole » Radio Opole w powiecie nyskim (DAB+) » Informacje z powiatu nyskiego

Informacje z powiatu nyskiego

2020-01-16, 20:00 Autor: Daniel Klimczak

Nysa: przyszli dietetycy kształcą się w nowoczesnej pracowni. "Wyposażenie nie odbiega od prawdziwych miejsc pracy"

Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Nowa pracownia w nyskiej uczelni [fot. PWSZ Nysa]
Studenci kierunków dietetyka oraz psychofizyczne kształtowanie człowieka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie otrzymali do dyspozycji nową pracownię. Dzięki niej żacy mogą uczyć się przygotowywania smacznych, zdrowych i pełnowartościowych potraw.
W czasie zajęć, duży nacisk kładziony jest na warunki higieniczno-sanitarne. Jak zapewnia dr Marta Misiarz, adiunkt na wydziale nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej PWSZ, wyposażenie pracowni nie odbiega od tego, które młodzi ludzie zastaną w przyszłej pracy.

- Dokładamy wszelkich starań, aby warsztat pracy i całe zaplecze temu towarzyszące, spełniało standardy obowiązujące na rynku pracy. Aby absolwent opuszczający nasze mury nie potrzebował nie potrzebował konieczności adaptacyjnych, nowej wiedzy, umiejętności. On to wszystko nabywa tutaj - dodaje.

Nowe wyposażenie szybko znalazło uznanie w oczach studentów. Jak mówi Adrianna Włoch, zajęcia z jego wykorzystaniem są bardzo przydatne.

- Pracownia jest wyposażona w bardzo dobry sprzęt. Mamy wiele różnych możliwości, też możemy nauczyć się używać różnych sprzętów, które może nie są dostępne u każdego w domu.

- Nasza wiedza tutaj poszerzyła się, zmieniło się nasze postrzeganie gotowania. Wybraliśmy ten kierunek, bo była to nasza codzienność, a chcieliśmy dodatkowo poszerzyć naszą wiedzę - wskazuje Mateusz Wysota.

Dodajmy, że wśród dostępnego w pracowni sprzętu znajdują się między innymi grille, opiekacze, piece konwekcyjne przeznaczone do wypieku pieczywa i mięsa, a także urządzenia drobnego AGD.
Marta Misiarz
Marta Misiarz, Adrianna Włoch, Mateusz Wysota

Zobacz także

2019-07-03, godz. 14:51, Wiadomości z regionu Ewakuacja mieszkańców w Nysie. Na ul. Lazurowej wykopano niewybuch z czasów II wojny światowej [AKTUALIZACJA] Przy ul. Lazurowej, w czasie prac ziemnych natrafiono na prawie 100-kilogramową bombę. Ewakuowano około 20 osób. » więcej 2019-07-02, godz. 18:01, Wiadomości z regionu Samorządowcy z powiatu nyskiego wypowiadają wojnę plastikowi. "Chcemy, aby urzędy dały przykład mieszkańcom" - Powiat nyski może być wolny od plastiku - tak przekonuje Daniel Palimąka, powiatowy radny, który na ostatniej sesji złożył interpelację w sprawie wyeliminowania jednorazowych opakowań i sztućców przez starostwo i podległe mu… » więcej 2019-07-02, godz. 07:00, Gospodarka Ceny biletów "regionalnych" w górę. Przewoźnik tłumaczy, że podwyżka jest konieczna, by nie zmniejszać liczby kursów Od lipca trzeba zapłacić więcej za bilety na niektóre pociągi regionalne na Opolszczyźnie. Przewozy Regionalne zmieniły zasady, a w przypadku niektórych relacji całkowicie zrezygnowały ze stosowania promocji 'połączenie w dobrej… » więcej 2019-07-01, godz. 20:47, Kultura i rozrywka Do soboty Nysa będzie stolicą big-bandu. Ruszyła XX edycja muzycznych warsztatów W Nysie ruszył wakacyjny kurs big-bandów. Uczestnicy, aż do soboty będą doskonalić swoje umiejętności pod okiem między innymi Piotra Wojtasika, Dominika Gawrońskiego czy Grzegorza Nagórskiego. » więcej 2019-07-01, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Parking pod Piastowską w Nysie wciąż nieczynny. Jedną z przyczyn opóźnień są szyby pękające od gorąca Przedłużają się prace związane z wykończeniem parkingu podziemnego pod ulicą Piastowską w Nysie. Jedną z przyczyn zmiany pierwotnego terminu otwarcia są pękające elementy. » więcej
482483484485486487488
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »