Radio Opole » Radio Opole w powiecie nyskim (DAB+) » Audycje z powiatu nyskiego

Audycje z powiatu nyskiego

2018-03-27, 08:42 Autor: Dorota Kłonowska

Wielkanocne Pogranicze. Anna Ludwa o kulinarnej współpracy i czeskich różach w Wójcicach

Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Biesiada Wielkanocna 2018 w Otmuchowie [Fot.UM Otmuchów]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
Anna Ludwa [Fot.Dorota Klonowska]
- Jeden z wielu naszych drogowskazów do miast partnerskich, jakie stoją na otmuchowskim Placu Partnerstwa, wskazuje Javornik. Umowa została podpisana jeszcze w 2006r, a rokrocznie to partnerstwo wzbogacamy, bo to nasz najbliższy sąsiad – mówi Anna Ludwa. Gość programu POGRANICZE, to radna RM w Otmuchowie, wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni i sołtys Wójcic, ale też pomysłodawczyni i organizatorka Opolskich Dni Madonn Kresowych.
- Moje „sołtysowanie” niedługo się skończy z racji przyłączenia Wójcic do Otmuchowa. Na razie na domu jest jeszcze tabliczka, ale moją nową funkcją będzie pełnomocnik burmistrza do spraw dzielnicy – wyjaśnia Anna Ludwa.
W polsko - czeskich kontaktach partnerskich niewiele to zmieni, bowiem otmuchowska gmina, jak i same Wójcice od lat są związane z Czechami – społecznie, kulturalnie i gospodarczo. Duża w tym zasługa kół gospodyń i wiejskich stowarzyszeń, realizujących przygraniczne projekty.
- Pamiątką jednego z nich, skierowanego do dzieci i młodzieży, którego beneficjentem był Dom Kultury, a w którym także i my partycypowaliśmy, są obecnie piękne, polsko – czeskie róże zasadzone w naszym wójcickim parku. Jednak szczególnym rozdziałem tej współpracy są kulinaria, a sprzyjają temu okresy przedświąteczne – mówi wiceprezes Koła Nowoczesnej Gospodyni. Wójcickie koło słynie m.in. z wielkanocnych, drożdżowych paschalików i gołąbków z kaszą i serem, a przepisy tamtejszych gospodyń zostały zamieszczone w książce kucharskiej wydanej przez nyskie starostwo „Smaki Pogranicza”. To właśnie potrawy i smaki, różnorodne w kulturowym tyglu, można było degustować podczas Wielkanocnej Biesiady (22.03) w otmuchowskim zamku.
Czesi tradycyjnie uczestniczą też w Lecie Kwiatów i otmuchowskich dożynkach, przywożąc z sobą słynne, czeskie miody, golonkę z chrzanem i knedliki.
Anna Ludwa w rozmowie z Dorotą Kłonowską

Zobacz także

2018-11-05, godz. 15:45, Audycje z powiatów Legenda o chciwym furmanie i prawdziwa historia o domu czeskiego grabarza Wszystkich Świętych, to święto skłaniające do refleksji, chociaż inaczej obchodzone przez Czechów i Polaków. Z regionalistą Kazimierzem Staszkowem rozmawiamy o świątecznych zwyczajach, szukamy śladów Polaków i odwiedzamy czeskie… » więcej 2018-11-05, godz. 10:08, Audycje z powiatów Około sześciuset turystów kolarzy będzie promowało Opolszczyznę Trwają przygotowania do 59. Ogólnopolskiego Szkoleniowego Zlotu Przodowników Turystyki Kolarskiej PTTK. Przyjeżdża co najmniej 560 kolarzy oraz wielu gości zagranicznych, w tym szefów europejskiej federacji kolarskiej. » więcej 2018-10-29, godz. 10:06, Audycje z powiatów Nauka, praktyki, staże - nyska PWSZ coraz bliżej Czechów - Na transgraniczną współpracę otwierają się nie tylko uczelnie po obu stronach granicy. Prowadzimy zaawansowane rozmowy z czeskimi firmami i zakładami, aby przyjmowały na staże naszych studentów. Nie jest to łatwe, ale pierwsze… » więcej 2018-10-29, godz. 08:55, Audycje z powiatów Z Głuchołaz do Jesenika na świętowanie 100 lat niepodległości Zaproszeniem na Turystyczny Rajd Niepodległości, jaki 11 listopada poprowadzi z Głuchołaz do Jesenika, rozpoczynamy rozmowę z gościem programu POGRANICZE - dr Pawłem Szymkowiczem. To historyk, regionalista, przewodnik turystyczny i… » więcej 2018-10-23, godz. 09:47, Audycje z powiatów Nyskie PTTK TRYTON szykuje zimowe atrakcje na pograniczu Jeszcze na dobre nie zakończył się jesienny sezon w górach, a turyści z nyskiego oddziału PTTK Tryton mogą powoli zakładać narty i wyciągać sanki z piwnicy. Nie zabraknie zimowych wypadów w Góry Opawskie, a także dalszych wycieczek… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »