Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Jan Burniak o tym, aby nie marnować żywności
2020-12-26, 08:25 Autor: Joanna Matlak

Jan Burniak o tym, aby nie marnować żywności

Jan Burniak [fot. Paula Hołubowicz]
Jan Burniak [fot. Paula Hołubowicz]
- Naszym głównym zadaniem jest to by nie marnować żywności i robimy wszystko by jej uratować jak najwięcej, badania pokazują, że jednak najwięcej marnuje użytkownik, czyli my konsumenci – powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Jan Burniak , prezes Banku Żywności w Opolu.
Dlaczego marnujemy tyle żywności?

- Kupujemy za dużo, nie w przewidując często kto będzie z nami zjadał te potrawy. W tej chwili mamy tendencje do weganizmu, do wegetarianizmu, przygotowujemy przeważnie mięsne danie, w święta Bożego Narodzenia są takie raczej mięsne potrawy, więc przychodzi chwila kiedy nam to zostaje w lodówce – mówił nasz gość.

Najwięcej marnuje się pieczywa. – Kupujemy na zapas, boimy się, że braknie, ale to pieczywo jest potem suche. W dalszej kolejności marnujemy najwięcej owoców i warzyw, mięsa i mleka - powiedział prezes Burniak.

Naszego gościa pytaliśmy też o zbiórkę online żywności dla potrzebujących, która potrwa do końca roku.

Zobacz także

2021-02-06, godz. 08:35 Monika Bartel o tym, jakie warunki trzeba spełnić by pracować przy Narodowym Spisie Ludności i Mieszkań – Do głównych zadań rachmistrza spisowego będzie należeć przeprowadzenie wywiadów bezpośrednich lub telefonicznych w zależności od aktualnej sytuacji… » więcej 2021-01-31, godz. 08:27 Małgorzata Kozak o bezpłatnym dowozie osób starszych na miejsce szczepień przeciw COVID-19 - 20 osób poprosiło Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie o pomoc w dotarciu do punktu szczepień. To niewiele. 10 osób to byli seniorzy o znacznym stopniu niepełnosprawności… » więcej 2021-01-30, godz. 08:20 Mariusz Grochowski o tym, jak wygląda rehabilitacja ozdrowieńców w szpitalu MSWiA w Głuchołazach - Od 1 września rehabilitacji zostało poddanych ponad 500 pacjentów. W ponad 90% są bardzo dobre wyniki prowadzonych modeli rehabilitacji - powiedział w porannej… » więcej 2021-01-24, godz. 08:25 Marcin Żukowski o tablicy w Braciszowie, która upamiętni biskupa Antoniego Adamiuka Mija 21 lat od jego śmierci i wciąż jest wspominany i doceniany - biskup Antoni Adamiuk zostanie upamiętniony w poniedziałek w parku w Braciszowie w gminie… » więcej 2021-01-23, godz. 08:25 Roman Kolek o stanie opolskiej psychiatrii Będzie dodatkowe 220 mln złotych na psychiatrię dziecięcą w 2021 roku. Premier Mateusz Morawiecki przekazał, że będą to pieniądze przeznaczone między… » więcej 2021-01-17, godz. 08:30 Tomasz Maciaś o tym, jak pandemiczny 2020 rok wpłynął na działalność i inwestycje OTBS-u Gościem niedzielnego poranka był Tomasz Maciaś, prezes Opolskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego, którego zapytamy o to, jak pandemiczny 2020 rok wpłynął… » więcej 2021-01-16, godz. 08:30 Łukasz Berlik o historii Opolskiego Towarzystwa Przyrodniczego Zrzesza lokalnych miłośników przyrody, edukuje i popularyzuje przyrodoznawstwo, a kiedy trzeba interweniuje - Opolskie Towarzystwo Przyrodnicze w styczniu obchodzi… » więcej 2021-01-10, godz. 08:30 Maciej Stefański o realizacji programu Czyste Powietrze - Rok temu realizacja wniosków programu Czyste Powietrze na Opolszczyźnie była na poziomie 32%, dzisiaj jest to 97%. W lipcu ubiegłego roku byliśmy pod tym… » więcej 2021-01-09, godz. 08:30 Monika Bartel o Narodowym Spisie Powszechnym Ludności i Mieszkań - Takie spisy powszechne prowadzone są co dziesięć lat, żeby zebrać informacje o ludności, sytuacji społeczno-ekonomicznej czy zasobach mieszkaniowych -… » więcej 2021-01-06, godz. 08:30 Piotr Giertych o Orszaku Trzech Króli w czasach pandemii - Orszaki się odbędą, ale w innej formie niż dotychczas - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" Piotr Giertych rzecznik i przewodniczący Rady Fundacji… » więcej
45678
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »