Już dziś rozpoczyna się 14. edycja Festiwalu Opolskich Smaków Food&Music. Na placu Kopernika w Opolu będzie można nie tylko posmakować potraw z różnych zakątków świata, ale też kupić regionalne przysmaki.
- Jest to najsmaczniejsza impreza w ciągu roku - mówi Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola. - Chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich mieszkańców do udziału w festiwalu smaków, do kosztowania, picia, smakowania, pichcenia, warsztatów. Tych wydarzeń będzie dużo. Zapraszamy oczywiście też pozostałych mieszkańców regionu.
Po raz pierwszy podczas tegorocznego festiwalu "na żywo" będzie można zobaczyć, jak gotują szefowie kuchni opolskich restauracji, zrzeszonych w Szlaku Kulinarnym Opolski Bifyj.
- W piątek restauracja ze Starych Siołkowic, która przygotuje prażonki. Sobota to Bistro Finezja z Tułowic i faworki z karpia w różnych odsłonach. Potem Zamkowy Młyn z Krapkowic i karminadle z tymiankiem. Restauracja hotelu Mercury i Opolanka z Opola, które będą gotowały żurek na maślance i mus z chałwy - wyjaśnia Piotr Mielec, dyrektor Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Oprócz food trucków, na miejscu będą również stoiska z regionalnymi trunkami. Nie zabraknie akcentu muzycznego.
- Będzie kuchnia portugalska, grecka, meksykańska i amerykańska, więc na wiele będzie można liczyć na festiwalu. Poza food truckami sprowadzimy do państwa wiele takich koncepcji rzemieślniczego piwa, wiele browarów rzemieślniczych. Będzie również rozrywka, czyli Craft Music City. Będziemy mieli 9 zespołów i każdy wieczór będzie inny - dodaje Kamil Wysoczański, prezes agencji Craft Event.
- Będą to trzy dni wypełnione wspólnym gotowaniem, warsztatami kulinarnymi, a gwiazdą tegorocznego festiwalu będzie Kuba Tomaszczyk, finalista MasterChefa - podkreśla Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu.
- Na placu Kopernika będzie tradycyjny jarmark produktów regionalnych. Lasy Państwowe podzielą się swoimi pomysłami na wykorzystanie owoców leśnych, będą warsztaty, dyskusje panelowe. Będzie również gotowanie z udziałem kucharza z Lasów Państwowych, który przygotuje potrawę z dziczyzny.
Festiwal Opolskich Smaków potrwa od 25 do 27 sierpnia. Impreza rusza dziś (25.08) o 15:00 od jarmarku produktów regionalnych. Oficjalne otwarcie festiwalu o 18:00 na placu Kopernika w Opolu.