Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2024-08-20, 08:50 Autor: Miasto Opole

Kulinarna podróż po świecie i regionie, niebawem rozpocznie się XV Festiwal Opolskich Smaków

Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Opole ponownie stanie się kulinarną stolicą regionu! W dniach 23-25 sierpnia Plac Kopernika zamieni się w mekkę dla smakoszy, gdzie podczas Festiwalu Opolskich Smaków będzie można zasmakować potraw z całego świata, jak i lokalnych specjałów. To wyjątkowa okazja, aby doświadczyć bogactwa kulinarnego dziedzictwa regionu, a także odkryć nowe smaki i aromaty.
Przed Centrum Handlowym Solaris odwiedzający będą mogli zanurzyć się w atmosferze Jarmarku Produktów Regionalnych, gdzie lokalni producenci zaprezentują swoje najlepsze wyroby. Różnorodne stoiska z kuchnią świata oraz liczne Food Trucki zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalu nie zabraknie również unikatowych piw, które będzie można degustować w towarzystwie pasjonatów gotowania i szefów kuchni z restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.

Szczególną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd programu "MasterChef Nastolatki" – Martyny Niemiec i Zuzanny Gutkowskiej. Młode mistrzynie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania, które uczestnicy festiwalu będą mogli osobiście ocenić. To niepowtarzalna okazja, by połączyć pasję do gotowania z degustacją najciekawszych potraw zarówno z regionu, jak i z najodleglejszych zakątków świata.

W programie oprócz doznań kulinarnych nie zabraknie oprawy muzycznej, o którą zadbają artyści z Craft Music City w koncercie, który nada wydarzeniu wyjątkową, kulturalną oprawę. To festiwal, który łączy smak z muzyką, tworząc niepowtarzalną atmosferę, która zadowoli zarówno podniebienia, jak i zmysły.


XV Festiwal Opolskich Smaków

PROGRAM:
  • Piątek 23 sierpnia 2024 r.
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00–18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z Panią Karmelarz
15.00–18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina - Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Sobota 24 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
12.00–13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów - Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
14.00–18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
16.00–17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Niedziela 25 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
13.00 –17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
13.30–15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa - Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
15.30–17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: danie Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
16.00-16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
21.30 Finał konkursu Craft Music City

Zobacz także

2024-02-29, godz. 09:09, Patronaty - polecamy Spotkanie z Maciejem Siembiedą już w piątek w Opolu „Orient” to kolejna pełna rozmachu powieść łącząca fakty i fikcję, która wyszła spod pióra Macieja Siembiedy - jednego z najpopularniejszych twórców powieści sensacyjnych w Polsce. Już w najbliższy piątek (01.03) będzie… » więcej 2024-02-28, godz. 17:15, Patronaty - polecamy Maciej Tubis zagra kompozycje Krzysztofa Komedy W roli głównej fortepian, a tuż za nim bezgranicznie mu oddany pianista i aranżer - Maciej Tubis. Ten duet już w najbliższą sobotę (02.03) w Filharmonii Opolskiej porwie słuchaczy do krainy interpretacji twórczości Krzysztofa Komedy… » więcej 2024-02-28, godz. 16:09, Patronaty - polecamy Projekcja filmu "Słoń" w ramach inicjatywy "Queer w małym mieście" Organizacja Tęczowe Opole zaprasza na pokaz filmu „Słoń”, który odbędzie się w najbliższą sobotę (02.03) w Muzeum Powiatowym w Nysie. Spotkanie rozpocznie się o godz. 11:30 i będzie mu towarzyszyła dyskusja. Wstęp jest wo… » więcej 2024-02-28, godz. 14:04, Patronaty - polecamy Półfinał AMP w Badmintonie Półfinał Akademickich Mistrzostw Polski w Badmintonie rozegrany zostanie w najbliższy weekend (1-3.03) w Stegu Arenie w Opolu. O awans do turnieju finałowego będzie walczyło 20 uczelni z całej południowej Polski. » więcej 2024-02-27, godz. 18:00, Patronaty - polecamy „Mój mały świat - kroszonka” - Magdalena Poprawka zaprasza mieszkańców gminy Prószków na spotkania - Zapraszam wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć o zwyczajach wielkanocnych i kraszeniu jaj na Śląsku Opolskim - zachęca do udziału w spotkaniach Magdalena Poprawka, twórczyni ludowa, która otrzymała Stypendium Ministra Kultury… » więcej
72737475767778
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »